Ο σακχαρώδης διαβήτης αναμένεται να αυξηθεί στα 642 εκατ. το 2040

Τα νεότερα δεδομένα της συναινετικής έκθεσης της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας του ΣΔ παρουσίασε η Καθηγήτρια Μelanie Davies (University of Leicester, UK), κατά την «Αρεταίειο Διάλεξη» στο πλαίσιο του 17ου Πανελληνίου Διαβητολογικού Συνεδρίου. «Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη παροχή εμφατικής εξατομικευμένης φροντίδας για κάθε ασθενή, καθώς βελτιώνεται η καλύτερη επιλογή διαχείρισης ενώ λαμβάνονται υπόψιν οι προσωπικές και κοινωνικές αξίες των ασθενών».

Η Καθηγήτρια Μelanie Davies (University of Leicester, UK)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο 17ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 4.350 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 2.900 το παρακολούθησαν διαδικτυακά. Οι 1.460 παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και υψηλού επιπέδου επιστημονικές παρουσιάσεις. Συμμετείχαν 175 έγκριτοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές αναφορικά με τα νεότερα δεδομένα. Παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και μελέτες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Kατά την έναρξη του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), Καθηγητής Γ. Δημητριάδης χαρακτήρισε τις νέες επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες «εργαλείο για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους οργανισμούς που έχουν θεσμικό ρόλο». Παράλληλα, παρουσίασε το πρώτο πολυσυγγραφικό βιβλίο σύγχρονης Διαβητολογίας, μια προσπάθεια τριών ετών από την ΕΔΕ.

Ανάμεσα στα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο ήταν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις παθοφυσιολογικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ο αυξανόμενος επιπολασμός των συνοσηροτήτων στα άτομα με ΣΔ. Η διερεύνηση των οποίων πρέπει να ξεκινάει κατά τη διάγνωση του ΣΔ. «Μια πολυπαραγοντική παρέμβαση και ανθρωποκεντρική θεώρηση κρίνεται απαραίτητη για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση του ΣΔ και των συνοσηροτήτων», αναφέρει ο Γεν. Γραμματέας της ΕΔΕ Ανδρέας Μελιδώνης.

Ποσοστά παχυσαρκίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα ποσοστά παχυσαρκίας, που πυροδοτούνται και από ορμονικές διαταραχές, αγγίζουν το 21,9% και 23,8% για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Αυξανόμενη είναι και η παιδική παχυσαρκία. Έμφαση δόθηκε από τους ομιλητές στη θεραπευτική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία. Όπως και η υιοθέτηση της σωστής διατροφής και μιας μακροπρόθεσμης ολοκληρωμένης συμβουλευτικής διατήρησης του σωματικού βάρους.

Ο ΣΔ που αναμένεται να αυξηθεί στα 642 εκατομμύρια το 2040, περιλαμβάνει πέρα από τους «κλασσικούς» τύπους 1 και 2 και άλλους τύπους ΣΔ. Όπως για παράδειγμα είναι ο μονογονιδιακός MODY και ο ΣΔ τύπου LADA. Είναι εξίσου κλινικά σημαντικοί και πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά τη διαδικασία της διάγνωσης.

Οι προτεραιότητες στις ενέσιμες θεραπείες και η αναγκαιότητα ολιστικής προσέγγισης της ινσουλινοθεραπείας, συνδυάζοντας τόσο την έρευνα όσο και την βιβλιογραφία φέρνουν στο προσκήνιο την εξατομικευμένη ιατρική. Όπως και τη σημασία και ανάγκη της εξατομικευμένης εκπαίδευσης του ασθενούς.

Επίσης παρουσιάστηκαν οι νεότερες και ασφαλείς θεραπείες που απαιτούν συνδυασμό των κατευθυντήριων οδηγιών και της αντιδιαβητικής αγωγής. Όπως για παράδειγμα θεραπείες για το διαβητικό πόδι, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται σε ειδικά ιατρεία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία, οι ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και οι mobile εφαρμογές που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίες ξεπερνούν τις 1.100, έχουν ως στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα όπως η αυτοδιαχείριση και ο αυτοέλεγχος. Μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπως είναι η γρήγορη ροή πληροφοριών μεταξύ ιατρού και ασθενούς.

Λίγα Λόγια για την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ)

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) ιδρύθηκε το 1975 και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF-Europe).

Στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου η ΕΔΕ έχει ιδρύσει 5 Ομάδες Εργασίας: Μελέτης Θεραπευτικής Εκπαίδευσης, Παιδικού και Εφηβικού Διαβήτη, Εντατικής Ινσουλινοθεραπείας – Προηγμένης Τεχνολογίας, Διαβητικής νευροπάθειας και Διαβητικού ποδιού, Διαβήτη και καρδιά.

Παράλληλα, έχει οργανώσει δυο Πανελλαδικές επιδημιολογικές μελέτες για τον επιπολασμό των επιπλοκών του ΣΔ τύπου 2 στη χώρα μας που αφορούν: (1) την καταγραφή της χρόνιας νεφρικής νόσου η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, (2) την καταγραφή της νευροπάθειας και της περιφερικής αγγειακής νόσου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ συμμετείχε και στην «Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου – Επιπολασμός Διαβήτη (ΕΜΕΝΟ)».

Η ΕΔΕ έχει συντάξει «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη». Οι Οδηγίες επικαιροποιούνται κάθε χρόνο και αποτελούν πλέον εγχειρίδιο αναφοράς όλων των Επαγγελματιών Υγείας οι οποίοι ασχολούνται με τον ΣΔ. Αλλά και των Υπηρεσιών Υγείας της Χώρας για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής σε ότι αφορά τον ΣΔ. Στο φετινό Συνέδριο, η ΕΔΕ ανακοίνωσε και την έκδοση της «Σύγχρονης Διαβητολογίας 2019», του πρώτου πολυσυγγραφικού βιβλίου Σακχαρώδους Διαβήτη και Μεταβολισμού στην Ελληνική βιβλιογραφία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ