ΦάκελοιΔιαβήτηςΠώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

- Advertisement -

Αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη η ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμα και εντός των επιτρεπόμενων ορίων, όπως αποδεικνύει μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Planetary Health.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Washington στο Σεντ Λούις, η ατμοσφαιρική ρύπανση συντέλεσε σε 3,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη, παγκοσμίως, το 2016/ Επίσης, 8,2 εκατομμύρια έτη υγιούς ζωής απωλέσθηκαν παγκοσμίως το 2016 λόγω του σχετιζόμενου με τη ρύπανση διαβήτη.

«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και διαβήτη, σε όλο τον πλανήτη. Μάλιστα, ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρείται ακόμα και με χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Κι αυτή η παρατήρηση είναι σημαντική διότι πολλοί αμφισβητούν τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί και πιέζουν για την χαλάρωσή τους. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νυν όρια ασφαλείας δεν είναι αρκετά ασφαλή και θα πρέπει να αυστηροποιηθούν», εξηγεί ο Δρ Ζιγιαντ Αλ-Αλι, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και συγγραφέας της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαβήτης αφορά πάνω από 420 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η κύρια αιτία του διαβήτη τύπου 2 θεωρείται η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.

Η παρούσα μελέτη έρχεται να προσθέσει και την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς πιστεύεται ότι μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης και προάγει τη φλεγμονή, εμποδίζοντας το σώμα να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρείται υγιές.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, υπενθυμίζεται ότι έχει σχετιστεί με την καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τον καρκίνο, και τη νεφρική νόσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ