Αναγκαία η παροχή προληπτικής οδοντιατρικής σε παιδιά -εφήβους

Η στοματική υγεία στη χώρα μας είναι παραμελημένη ενώ η κατάσταση τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία χειροτέρεψε, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Η στοματική υγεία στη χώρα μας είναι παραμελημένη ενώ η κατάσταση τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία χειροτέρεψε, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Οδοντιατρικός κόσμος για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καταλογίζοντας αδιαφορία στο υπουργείο Υγείας για την επίλυσή τους. Οι εκπρόσωποι ζητούν επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Υγείας με αφορμή το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2021 -2025» όπου περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν στη στοματική υγεία.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) τονίζει πως, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δεν έχει υλοποιηθεί η ενίσχυση των υπηρεσιών παροχής προληπτικής οδοντιατρικής σε παιδιά και εφήβους (5-16 ετών), και παράλληλα υπογραμμίζουν την ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων οδοντιάτρων στο ΕΣΥ, με την ευκαιρία του νομοσχεδίου για τα νοσοκομεία που προωθείται.

Οδοντιατρική επιστήμη

«Η στοματική υγεία στη χώρα μας είναι παραμελημένη. Εδώ και 40 χρόνια το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν παρέχει υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης, ενώ η κατάσταση τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία χειροτέρεψε περαιτέρω. Η πολιτεία οφείλει επιτέλους να στηρίξει την Οδοντιατρική Επιστήμη και τη Στοματική Υγεία του ελληνικού λαού» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Με δεδομένο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2021-2025 η Ομοσπονδία θέτει το ζήτημα της απορρόφησης των κονδυλίων που προβλέπονται από το ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την αύξηση του ετησίως προϋπολογισμένου κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ για την Οδοντιατρική περίθαλψη.

Πάγιο αίτημα του κλάδου παραμένει η μείωση του ΦΠΑ στα υλικά, καθώς θεωρείται ότι επιβαρύνει υπέρογκα τις οδοντιατρικές εργασίες.

Υψηλο επίπεδο υπηρεσιών

«Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου οι Οδοντίατροι να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους ασθενείς, θα πρέπει να συμπεριληφθούμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε προγράμματα επιχορήγησης για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων που διαθέτουν με προγράμματα ΕΣΠΑ (χωρίς αποκλεισμούς ή σύνθετες προϋποθέσεις), ώστε να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός, να ενσωματωθούν νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης» αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Οι Οδοντίατροι ακόμη ζητούν, συμπαρατασόμενοι με τους υπόλοιπους υγειονομικούς, ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, την άμεση κάλυψη των υπέρογκων κενών οργανικών θέσεων οδοντιάτρων στο ΕΣΥ.

Τέλος, στην ανακοίνωσή τους θέτουν και το συνταξιοδοτικό ζήτημα ως υγειονομικοί και ζητούν πολιτική λύση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ