Αξίζει να δειςΜε άδειο πορτοφόλι και σε μεγάλη ανάγκη οι Έλληνες πάνε στον οδοντίατρο

Με άδειο πορτοφόλι και σε μεγάλη ανάγκη οι Έλληνες πάνε στον οδοντίατρο

- Advertisement -

Αποφεύγουν την επίσκεψη στον οδοντίατρο οι Έλληνες όχι γιατί τον φοβούνται αλλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα να τον πληρώσουν. Το υψηλό κόστος των οδοντιατρικών εργασιών δρα αποτρεπτικά στους ασθενείς που λόγω του περιορισμένου εισοδήματος τους, θα περάσουν το κατώφλι του οδοντιατρείου μόνο όταν έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα που χρειάζεται αποκατάσταση.
Δυστυχώς τα ασφαλιστικά ταμεία στη χώρα μας καλύπτουν ελάχιστα ή καθόλου το κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών, ενώ στις δημόσιες δομές εργάζονται μόλις 650 οδοντίατροι που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Για αυτό τους λόγους στη χώρα μας η οδοντιατρική φροντίδα αφορά κυρίως την αποκατάσταση και σπάνια την πρόληψη.
Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου.
Λόγω του κόστους οι Έλληνες ασθενείς δεν κάνουν πια ακριβές εργασίες αποκατάστασης και επιλέγουν την μασέλα ως φθηνότερη λύση. «Είμαστε από τις χώρες που λόγω των πολλών εξαγωγών δοντιών δεχόμαστε οδοντιάτρους από χώρες που κυριαρχεί η πρόληψη για να τους διδάξουμε πως γίνεται μια εξαγωγή» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Κατσίκης.
Μάλιστα εξήγησε πως η χώρα μας κατατάσσεται υψηλά στη λίστα των χωρών με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι για οδοντιατρικά προβλήματα, όπως φλεγμονές και αποστήματα.
Αυτό σύμφωνα με τον κ. Κατσίκη γίνεται οι Έλληνες από την εφηβεία και μετά αρχίζουν να εγκαταλείπουν την στοματική τους υγεία, οπότε καταλήγουν να πηγαίνουν στον οδοντίατρο για αποκατάσταση και όχι πρόληψη.
«Μοναδικός τρόπος να μειώσουμε το κόστος της οδοντιατρικής φροντίδας είναι η πρόληψη, και μάλιστα στα μικρά παιδιά. Μόνο έτσι μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσουμε χρήματα ως κράτος», υπογράμμισε.
Επισήμανε παράλληλα την έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης και οδοντιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα, ενώ σχετικά με τις συμβάσεις των οδοντιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ότι η συζήτηση προχωράει πολύ αργά και το κονδύλι των 60 εκατ. ευρών που έχει προτείνει το υπουργείο Υγείας κρίνεται από την ΕΟΟ ανεπαρκές.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΟ καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, Ιωάννης Τζούτζας μίλησε για το κοινωνικό έργο της Οδοντιατρικής Σχολής που δέχεται πάνω από 13.000 ασθενείς, με κοστολόγιο σημαντικά χαμηλότερο από αυτό του ιδιωτικού τομέα. «Από το 2014 η Σχολή δεν έχει λάβει καμιά χρηματοδότηση από την Πολιτεία. Συντηρείται αποκλειστικά από το μικρό νοσήλειο που πληρώνουν οι ασθενείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παγκόσμια Ημέρα: «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου. Σκέψου την υγεία σου»
Φέτος, η παγκόσμια ημέρα με σύνθημα «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου. Σκέψου την υγεία σου», είναι εστιασμένη στην ανάδειξη του συνολικού οφέλους που συνεπάγεται η στοματική υγεία και όχι μόνο μια υγιής οδοντοστοιχία, δεδομένου ότι είναι αλληλένδετη η στοματική υγεία με τη γενική υγεία. Ο σύγχρονος οδοντίατρος, χάρη στην κατάρτισή του, συχνά ανιχνεύει σε πολύ πρώιμα στάδια, πέραν των νοσημάτων της στοματικής κοιλότητας και της οδοντοστοιχίας και άλλες παθήσεις, όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, νοσήματα του αναπνευστικού και ορισμένους καρκίνους.

Θλιβερά τα στοιχεία για τη στοματική υγεία παγκοσμίως
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%) καθιστώντας την ως εκ τούτου, την πιο διαδεδομένη πάθηση από ένα σύνολο 291 παθήσεων που περιλαμβάνονται στη Μελέτη «Global Burden of Disease Study».
Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, η οποία συχνά καταλήγει σε πόνο και δυσφορία, ενώ γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.
Οι παθήσεις του στόματος είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετήσιες δαπάνες για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη εκτιμήθηκαν σε 79 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2008-2012, ποσό που υπερβαίνει εκείνο που επενδύεται στην περίθαλψη του καρκίνου ή των αναπνευστικών παθήσεων.
Ο καρκίνος του στόματος είναι ο όγδοος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος, με τις χώρες με τα χαμηλά εισοδήματα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ