Ποια είναι η θανατηφόρα διατροφή για τους… καρδιοπαθείς;

Τις… ολέθριες συνέπειες της κλασσικής διατροφής δυτικού τύπου, για ασθενείς με ιστορικό καρδιακής νόσου, αναδεικνύει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Heart Association.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα άτομα με ιστορικό καρδιακής νόσου και «ροπή» στην κλασσική δυτικού τύπου διατροφή είναι πιθανότερο να πεθάνουν, συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούν το μεσογειακή πρότυπο.

Ως δυτικού τύπου διατροφή θεωρείται αυτή που περιέχει πολλά πρόσθετα λιπαρά, τηγανητά τρόφιμα, αβγά, κατεργασμένο κρέας και αναψυκτικά με ζάχαρη. Αντίθετα, η μεσογειακή διατροφή βρίθει σε φρέσκα λαχανικά, φρούτα, ψάρια, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, ενώ σε μέτριες ποσότητες περιλαμβάνει κρέας και γαλακτοκομικά.

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη και ίσως και η μοναδική που εστιάζει στην επίδραση της διατροφής σε άτομα με ιστορικό στεφανιαίας νόσου (έμφραγμα ή επέμβαση bypass).

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για 3.562 άνδρες και γυναίκες, 45 ετών και άνω που ζούσαν σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί αρχικά σε εξετάσεις και σε διατροφική αξιολόγηση και έπειτα ανά έξι μήνες καλούνταν να αναφέρουν τυχόν καρδιακά επεισόδια.

Μετά από επτά χρόνια, 581 άτομα είχαν υποστεί δεύτερο στεφανιαίο επεισόδιο και 1.098 είχαν αποβιώσει από διάφορες αιτίες.

Μετά την εξέταση όλων των δεδομένων οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι υπήρχε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ θανάτου και δυτικής διατροφής.

«Όσο πιστότερη η τήρηση μιας δυτικού τύπου διατροφής, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία. Αλλά όσο πιστότερα έκανε κανείς μεσογειακή δίαιτα, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος υποτροπής της στεφανιαίας νόσου και της θνησιμότητας», εξηγεί ο Τζέιμς Σικανι, συγγραφέας της μελέτης και Διατροφολόγος-Επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπιρμινγκχαμ.

Ο ερευνητής ελπίζει η μελέτη να αναδείξει τη σημασία που έχει η διατροφική συμβουλευτική για τους ασθενείς και υπενθυμίζει ότι όλοι θα πρέπει να τηρούμε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής με φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ψάρια, όπως επιτάσσουν και οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ