Healthspy: Τα αδιαπραγμάτευτα κόστη, το clawback και οι θάνατοι παιδιών

  • HealthSpy by MisterSpy

 

Τα «κουρεμένα» κόστη και η «πόρτα» από το φάρμακο

Σε «αδιέξοδο» οδηγείται για ακόμα μια φορά -το πάγιο- αίτημα του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδριών & Εκδηλώσεων (HAPCO & DES) για άρση των περιορισμών και αύξηση χρηματικών ορίων και χορηγιών στα επιστημονικά συνέδρια.

Σε «αδιέξοδο» οδηγείται για ακόμα μια φορά -το πάγιο- αίτημα του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδριών & Εκδηλώσεων (HAPCO & DES) για άρση των περιορισμών και αύξηση χρηματικών ορίων και χορηγιών στα επιστημονικά συνέδρια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σύνδεσμος με επιστολή του προς τον ΣΦΕΕ και ΕΟΦ επισημαίνει τις σημαντικές ανατιμήσεις στα προσφερόμενα κόστη διαμονής, ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- της ενεργειακής κρίσης, ιδιαίτερα από ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όπως μαθαίνουμε, ο κλάδος θα συνεδριάσει εντός του μήνα προκειμένου να συζητήσει το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά υπάρχουν απειροελάχιστα περιθώρια για αλλαγές. Κύκλοι μεταφέρουν στη στήλη πως «εφόσον δεν υπάρχουν ανατιμήσεις και στα φάρμακα, η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κλάδο».

Μπορεί η αυξανόμενη τουριστική κίνηση στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις τα τελευταία έτη να μειώνει τη δυνατότητα για κράτηση δωματίων, αλλά εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν πως ημερήσιο κόστος έως 150 ευρώ είναι αξιοπρεπές για τη διοργάνωση των συνεδρίων στην παρούσα φάση. Healthspy

Οι διοργανωτές διεκδικούν παράλληλα την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου μέγιστης χορηγίας και του κόστους εγγραφής συμμετεχόντων από φαρμακευτικές εταιρείες στα πανελλήνια συνέδρια, που τώρα έχει προσαρμοστεί στις 20.000 ευρώ με προτεινόμενο ποσό αυτό των 30.000 ευρώ το οποίο ίσχυε παλαιότερα και εγγραφής από 200 ευρώ σε τουλάχιστον 250-300 ευρώ αντίστοιχα. Πάντως, όπως φτάνει στα αυτιά μας, στην καλύτερη περίπτωση ίσως υπάρξει περιθώριο συζήτησης μόνο για το κόστος διαμονής και τίποτα περισσότερο!

Clawback: Μεταρρυθμίσεων συνέχεια

Μολονότι ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έδειξε προθυμία προκειμένου να βρεθούν λύσεις για το clawback στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου φορέων της Π.Φ.Υ. την Παρασκευή, δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικά «φως στο τούνελ», παρά το θετικό κλίμα που θέλει να διατηρεί το Συντονιστικό.

Οι υποσχετικές για νομοθετικές τροποποιήσεις μέσω του διαλόγου με τον ΕΟΠΥΥ αποτελούν μια πρώτη δέσμευση, αλλά παραμένουν χαμηλές οι προσδοκίες, για το εύρος και το βάθος του προβλήματος.

Στη συνάντηση ο κ. Σκέρτσος πληροφορήθηκε -για ακόμα μια φορά- από τα μέλη του οργάνου για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί και το ζήτημα βιωσιμότητας των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά από τη συσσώρευση του τεχνητού χρέους την προηγούμενη δεκαετία.

Το επόμενο «επεισόδιο» στον δυσεπίλυτο γρίφο του clawback αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, όπου αναμένεται συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Ζητούμενο είναι οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα έχουν νομοθετική μορφή με στόχο μάλιστα αυτές να ψηφιστούν εντός του Ιουνίου.

Σημειώστε πως εσχάτως -στα «αδιέξοδα»- οι θεσμικοί επιλέγουν να επιχειρούν διάλογο με τον Άκη Σκέρτσο, καθώς οι «φωνές» από το υπουργείο Υγείας είναι σχετικά αποδυναμωμένες. Το ίδιο μονοπάτι ακολουθούν και λοιποί Φορείς και αναμένονται σύντομα και νέες ανακοινώσεις από άλλα μέτωπα. Healthspy

Οι ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών και οι υπόνοιες για τα εμβόλια

Τον κρατικό μηχανισμό ενεργοποίησε ο αριθμός των 138 ανεξήγητων θανάτων παιδιών που εμφανίστηκε σε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα ellinikahoaxes έσπευσαν να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα, τονίζοντας πως ο αριθμός δεν αφορά θανάτους σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά προκύπτει από τη πρόσθεση όλων των θανάτων για τις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-9, 10-14 και 15-19.

Αυτοί οι 138 θάνατοι που αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 0-19 ετών για το 2022, συγκρίνονται με θανάτους σε μια μόνο ηλικιακή ομάδα προηγούμενων ετών, καθιστώντας τη σύγκριση άτοπη.

Όπως αναφέρει, εάν συγκρίνουμε τα στοιχεία για το 2020 και το 2021, βλέπουμε ότι οι μεταβολές στον συνολικό αριθμό θανάτων είναι πολύ μικρές και μάλιστα σε κάποιες ηλικιακές ομάδες βλέπουμε μείωση θανάτων το 2022 συγκριτικά με τα 2 προηγούμενα έτη. Το σύνολο των θανάτων για τις ηλικίες 0-19 είναι 133 το 2020, 136 το 2021 και 138 το 2022.

Το θέμα πήρε διαστάσεις καθώς ομάδες «αντιφρονούντων» συνέδεσαν τους φαινομενικά αυξημένους θανάτους με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Συνάντηση PIF με κυβερνητικό κλιμάκιο

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Ιουνίου συνάντηση μεταξύ του PhRMA Innovation Forum (PIF) Greece και κυβερνητικής αντιπροσωπίας.

Το PIF εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ του, Agata Jakoncic και Γιώργο Τουσίμη και την Μαριάντζελα Οικονομοπούλου, External Affairs Manager. Από την κυβερνητική πλευρά, το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν, ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Θανάσης Κοντογεώργης.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η επόμενη μέρα στη φαρμακευτική πολιτική και το μέλλον της Υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας, ενώ και από τις δύο πλευρές φάνηκε να υπάρχει διάθεση να αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας που να μπορούν να αποδώσουν καρπούς και αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα με ορίζοντα πάντοτε το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Healthspy

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ