Healthspy: Οι Σοφοί, τα διαμάντια, ο Μπουρλά και η ξαφνική αγάπη

  • HealthSpy by MisterSpy

 

H Επιτροπή Σοφών στον ΕΟΔΥ

Δεν έχουν τέλος οι ιστορίες που έχουν ως «πρωταγωνιστή» τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο ενός κύκλου φημολογιών που θέλουν τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να δημιουργεί «ελεγκτικό μηχανισμό» στην ηγεσία του ΕΟΔΥ.

Δεν έχουν τέλος οι ιστορίες που έχουν ως «πρωταγωνιστή» τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο ενός κύκλου φημολογιών που θέλουν τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να δημιουργεί «ελεγκτικό μηχανισμό» στην ηγεσία του ΕΟΔΥ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αφορμή υπήρξε η συγκρότηση της πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής για την υποστήριξη του έργου του ΕΟΔΥ, που φαινομενικά θα έχει ενισχυτικό ρόλο στην λειτουργία του Οργανισμού, αλλά και θα λειτουργεί «ανεξάρτητα» καταγράφοντας ελλείψεις, καθυστερήσεις, παραλήψεις και… τα κακώς κείμενα του Οργανισμού προς τον υπουργό Υγείας.

Η Επιτροπή των Σοφών (Λάγιου Παγώνα, Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Κοτανίδου Αναστασία, Νένα Ευαγγελία και Μαγιορκίνης Γκίκας), με «ελεγκτικό» ρόλο πλέον, μαθαίνουμε ότι αποτελεί «ανακούφιση» για μερίδα διοικητικών που επιθυμεί ο Οργανισμός να απωλέσει τα «βάρη» του παρελθόντος και να γίνει περισσότερο παραγωγικός, εξωστρεφής και αποτελεσματικός. Healthspy

Ενεργειακές αυξήσεις «καίνε» τα φτηνά φάρμακα

Πιέσεις επί πιέσεων και ζόρια, ακόμα μεγαλύτερα για τον κλάδο του φαρμάκου, καθώς μετά την υπερφορολόγηση των προηγούμενων ετών «κερασάκι στην τούρτα» έρχεται να αποτελέσουν οι πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις από την αύξηση του κόστους λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανιών.

Οι γνωρίζοντες την αγορά τονίζουν ότι η παραγωγή φαρμάκου αποτελεί μια ενεργοβόρα βιομηχανία. Όπως μαθαίνουμε, το πρόβλημα -πέρα από τα κεντρικά έκαστης εταιρείας- συζητείται ακόμη πιο έντονα και θεσμικά το τελευταίο διάστημα. Οι αυξήσεις «γράφουν» στα μεταφορικά, τα υλικά συσκευασίας, τις πρώτες ύλες και τα έκδοχα.

Στέλεχος της αγοράς μας μεταφέρει πως «η κατάσταση δημιουργεί τεράστια πίεση που… απειλεί τη βιωσιμότητα των οικονομικών φαρμάκων». Σίγουρα, το ύψος των επιστροφών, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής διαμορφώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την κυκλοφορία τους.

Η συζήτηση έχει φτάσει και στα γραφεία της Αριστοτέλους, καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αποκλείει κάθε δυνατότητα αύξησης στην τιμή τους, με τη μορφή μετακύλησης του αυξημένου κόστους.

Παράγοντες της αγοράς ζητάνε από κυβέρνηση, Πλεύρη και συναρμόδια υπουργεία, την παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να παραμείνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα διαθέσιμα στον Έλληνα ασθενή. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως δηλώνουν, ο κλάδος είναι διατεθειμένος να τα αποσύρει από την αγορά, με αποτέλεσμα την υποκατάστασή τους με φάρμακα πολλαπλάσιας αξίας. Healthspy

Τηλεργασίας σενάρια και Pfizer

Η ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά για επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία – τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα- από τον ερχόμενο Ιανουάριο στις ΗΠΑ, δεν φαίνεται να επηρεάζει τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα. Γιατί αυτό;

Πληροφορηθήκαμε ότι στη νέα σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι το καλοκαίρι, προβλέπονται ήδη οι όροι της μεταγενέστερης ανακοίνωσης που έκανε ο επικεφαλής της Pfizer. Ήτοι, 2-3 μέρες εργασία εξ’ αποστάσεως, από το συνολικό πενθήμερο απασχόλησης. Κι αυτό βέβαια, για όσους δεν έχουν external συνεργασία με την πολυεθνική. Εκεί τα πράγματα είναι κάπως πιο ελαστικά.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η πλήρης επιστροφή (5 στις 5 εργάσιμες) δεν είναι ακόμα στις προθέσεις της κεντρικής διοίκησης, ή των επί μέρους unit. Η ευελιξία στο χώρο εργασίας έχει αυξήσει τα επίπεδα παραγωγικότητας, αλλά και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Γεγονός που αποτελεί -μεταξύ άλλων- προτεραιότητα της Pfizer.

Επενδύοντας σε.. «διαμάντια»

Περί τα 50 χιλ. ευρώ ακούσαμε ότι στοίχισαν τα δύο προγράμματα Quality Assurance και Regulatory Affairs της ΠΕΦ, προσφέροντας σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες σε νέους επιστήμονες που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στη φαρμακοβιομηχανία.

Οι συνολικά 58 απονομές πιστοποιήσεων στο φετινό πρόγραμμα «ΠΕΦ Professional Development» μαθαίνουμε πως είναι μόνο η αρχή… καθώς θα ακολουθήσουν και νέοι κύκλοι στο προσεχές διάστημα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως περί τα 10 άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έχουν ήδη «ενταχθεί» στο δυναμικό της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας… διακρίνοντας μεταξύ αυτών ορισμένα… «διαμάντια»!

Σουλιώτης – Αγαπη(σε)δάκη

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, εκφράζει δημοσίως την εκτίμηση και συμπάθεια του σε διακεκριμένους επιστήμονες και πολιτικά πρόσωπα.

Αυτή τη φορά, στο «στόχαστρο» του βρέθηκε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Μολονότι η αγαστή συνεργασία είναι εμφανής και παρασκηνιακά, δεν δίστασε να εκφράσει δημοσίως και τη συμπάθεια του προς το πρόσωπο της, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που η ευθύνη της δημόσιας υγείας έχει ανατεθεί στην Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία δεν είναι μόνο Γενική Γραμματέας στο υπουργείο, είναι Ερευνήτρια, είναι Καθηγήτρια είναι Πανεπιστημιακός, με πολύ μεγάλη διαδρομή σε αυτό το πεδίο».

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Είναι Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από 24/11/2019 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε την Ειρήνη Αγαπηδάκη, Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και στις 27/12/21 στη θέση της Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας. Το βιογραφικό της αποδεικνύει τη δυναμική της.

Ωστόσο, όπως μας επισημαίνουν, σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί το γεγονός πως… έχει «κερδίσει τις εντυπώσεις» καθ’ όλη τη διάρκεια της έως τώρα διαδρομής της στο υπουργείο Υγείας. Παραγωγικότητα, αμεσότητα και επικοινωνία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη χαρακτηρίζουν ως… «δυνατό χαρτί» της επόμενης ημέρας. Healthspy

Healthflix… In the Mix

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση της νέας πλατφόρμας healthflix (από τα εμπνευσμένα και γνωστά Ertflix και Netflix) που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Ασθενών.

Ωστόσο, τo project, φαίνεται πως δεν είναι νέο, καθώς προετοιμάζεται εδώ και καιρό. Η κατοχύρωση του domain για το ελληνικό healthflix έχει ως ημερομηνία την 16η Μαρτίου 2022 και με ημερομηνία (προσωρινής προφανώς) λήξης την 15η Μαρτίου 2024. Σωστή οργάνωση και σχεδιασμός In the Mix…

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Healthspy

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ