Healthspy: Ο κόμπος στον Πλεύρη, τα κοράκια και η… σύμβουλος

  • HealthSpy by MisterSpy

 

To Plan C και έρχονται τα D, E, F κτλ

Εφόσον ο κόμπος έφτασε στο… χτένι, Πλεύρης και επιτελείο του υπουργείου Υγείας δείχνουν καλή διάθεση «διαπραγμάτευσης» με τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων στο μείζον ζήτημα του προσωπικού γιατρού.

Εφόσον ο κόμπος έφτασε στο… χτένι, Πλεύρης και επιτελείο του υπουργείου Υγείας δείχνουν καλή διάθεση «διαπραγμάτευσης» με τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων στο μείζον ζήτημα του προσωπικού γιατρού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας με τις Ενώσεις Γενικών Ιατρών και της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος δείχνει τα ουσιαστικά «αδιέξοδα» για την ενίσχυση της πλατφόρμας με νέα μέλη. Η κίνηση αποτελεί μέρος της στρατηγικής Πλεύρης ως ύστατο σημείο επαφής με τις Ενώσεις, επιχειρώντας πρωτίστως να φτάσει στον ύψιστο αριθμό ιατρών και κατόπιν να ξεκινήσει η συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες και… καλοπροαίρετο διάλογο με όλους του εμπλεκόμενους.

Όπως μαθαίνουμε, αυτή την εβδομάδα αναμένονται εκ νέου συναντήσεις με θεσμικά όργανα και φορείς, με το υπουργείο Υγείας να επιχειρεί να βρεθεί σημείο σύγκλισης στο πρόβλημα της χαμηλής ανταπόκρισης ιδιωτών γιατρών στο δίκτυο του προσωπικού γιατρού.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων κατεβαίνει το φιλόδοξο και ανατρεπτικό «Plan C». Το σχέδιο προβλέπει ένα πιο «χαλαρό» μοντέλο συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς που να επιτρέπει την ένταξη τους στο δίκτυο και την κάλυψη πληθυσμού ευθύνης μέσω του ΕΣΥ αλλά και ιδιωτικά.

Δηλαδή, οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να συμβληθούν με το υπουργείο Υγείας για συγκεκριμένο αριθμό ασθενών, λιγότερους από 1.000. Παράλληλα θα έχουν το δικαίωμα να εγγράφουν ιδιωτικά και άλλους πολίτες, χωρίς περιορισμό, με αμοιβή που θα καθορίζει ο γιατρός.

Ήδη, στα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε για το φιλόδοξο σχέδιο είναι πως -εφόσον προχωρήσει- θα προκαλέσει αντιδράσεις στη βάση των εγγεγραμμένων γιατρών καθώς είναι ήδη χρεωμένοι με πληθυσμό ευθύνης 2.000 πολίτες. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Αλλαγές Άριστο(ανευ)τέλους

Με ακόμα μια αλλαγή στο τμήμα επικοινωνίας της Αριστοτέλους, υποδεχθήκαμε τον τρέχοντα μήνα.. μετά και την 7η κατά σειρά αποχώρηση της υπεύθυνης του γραφείου τύπου της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη.

Μετά την προ μηνών λήξη της συνεργασίας με την Ντενίζ Γιατρά, νέα καθήκοντα στο πλευρό της Ράπτη, ανέλαβε η δημοσιογράφος Αλεξία Σβώλου «τρέχοντας» – σε ρόλο συμβούλου- τα θέματα ψυχικής υγείας που είναι άλλωστε και το φόρτε της υφυπουργού. Σιδεροκέφαλη!

Η Γκάγκα και τα… κοράκια

Δυσαρεστημένοι και δίχως απαντήσεις αποχώρησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί από το γραφείο της Μίνας Γκάγκα την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντηση που είχαν για το νομοσχέδιο που… «βάζει ταφόπλακα στο ΕΣΥ».

Μολονότι υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δεν έδωσε κάποια διευκρίνιση στα ερωτήματά των εκπροσώπων. Μάλιστα, όπως μαθαίνει η στήλη, ανέφερε ότι θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις των υγειονομικών, αλλά μέχρι εκεί! Στα μελανά σημεία του νομοσχεδίου παραμένει το γεγονός ότι η Μίνα Γκάγκα πρώτα έθεσε το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και μετά κάλεσε τους εκπροσώπους των γιατρών «γεγονός που δείχνει πόσο εκτιμά την άποψη τους» όπως μας μεταφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του κλάδου.

Οι ασθενείς γίνονται βορά στα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας; Αυτό ισχυρίζεται μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, καθώς οι γιατροί σπρώχνονται να βρουν «πελατάκια» και, αντί για αυξήσεις στους μισθούς θα κάνουν εξτραδάκια.

Το νομοσχέδιο Γκάγκα φαίνεται πως έχει διχάσει ακόμα και την κυβερνητική παράταξη, καθώς αρκετά μέλη του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εναντίον του νομοσχεδίου έχει τοποθετηθεί και η Ματίνα Παγώνη, η οποία έχει κλείσει θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., όσο και ενώσεις ελεύθερων επαγγελματιών στην Υγεία. Εν αναμονή διορθώσεων, αλλαγών, τροποποιήσεων και… συρραφών!

Glow-back και clawback

Κάθε πέρυσι και καλύτερα; Πιθανόν και ναι! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την…
«πρόχειρη» αντιμετώπιση της δαπάνης για το φάρμακο, καθώς νέα, πρόσθετη υποχρεωτική έκπτωση σε κατηγορίες φαρμάκων εισάγεται αιφνιδίως και με αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους.

Παρά τις ισχυρές πιέσεις και τις αντιδράσεις από την επιβολή και τη «μεταμφίεση» του clawback, ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος σε εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών υποστηρίζει ότι «στην παρούσα φάση δεν μπορεί να στηριχθεί ο κλάδος με άλλα κονδύλια».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια στήριξης μέσα από τον έλεγχο της κατανάλωσης των φαρμάκων και μέσα από τις διαπραγματεύσεις των εταιρειών με τη σχετική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων. Ενώ, δεσμεύτηκε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συνυπαιτιότητας.

Αυτή τη φορά στο προσκήνιο έρχεται η ενεργειακή κρίσης, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, δεν υπήρξε η δυνατότητα για κονδύλια για το φάρμακο, με αποτέλεσμα το 2022 να είναι μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο, για ακόμα μια φορά σημειώνει «Έχουμε και αντίληψη ότι τα χρήματα που δίνονται οδηγούν σε υπέρμετρο clawback» ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους σε μια αρκούντως τεταμένη περίοδο.

Επικοινωνίας τεχνάσματα

«Άστραψε και βρόντηξε» μεγαλοστέλεχος φαρμακευτικής την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις χαμηλές πτήσεις σε αποκλειστική… χορηγία.

Όπως μας μεταφέρουν, οι προσδοκίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές για την παρεμβατικότητα και τη διείσδυση του εγχειρήματος στα πολιτικά δρώμενα, προτάσσοντας μάλιστα «συγκεκριμένη και στοχευμένη θεματική» τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις ουσιαστικής επικοινωνίας, καθώς καταγράφονται ακόμα αρκετές αρρυθμίες, αδιαφορία και αδυναμίες από τους… μεσολαβητές…

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Healthspy

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ