Healthspy: Αναμέτρηση clawback, ο Πλεύρης και η γαλάζια ΕΙΝΑΠ

  • HealthSpy by MisterSpy
Η ώρα της… αναμέτρησης;

Την ερχόμενη Παρασκευή στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας «κατεβαίνουν» -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- στην Αριστοτέλους, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στον περιβόητο «βραχνά» του clawback.

Την ερχόμενη Παρασκευή στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας «κατεβαίνουν» -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- στην Αριστοτέλους, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στον περιβόητο «βραχνά» του clawback - healthspy
healthspy

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα «μαντάτα» από τον ΕΟΠΥΥ είναι για ακόμα μια φορά δυσοίωνα καθώς ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώνεται σημαντική αύξηση της δαπάνης στα φάρμακα 1Α/1Β, γεγονός που συνεπάγεται και δραματική αύξηση των επιστροφών.

Τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχουν «κρούσει» πολλοστές φορές τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις στρεβλώσεις, ενώ όπως μαθαίνει η στήλη ενεργοποιείται και το PhRMA Innovation Forum (PIF), κατεβάζοντας στη «σέντρα» τα μέλη του.

Οι επιβαρύνσεις στην αγορά του φαρμάκου πυροδοτούν το ήδη τεταμένο κλίμα -και όχι άδικα- καθώς χρεώνονται στο διηνεκές τις αυξημένες ανάγκες του συστήματος και την ελλιπή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αριστοτέλους υπάρχει συγκαταβατική διάθεση να υπάρξουν ελαφρύνσεις αλλά όχι «στο μέγεθος που αναμένουν οι φαρμακευτικές» όπως διαμηνύει άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Θάνο Πλεύρη.

Στα «δεινά» της όλης διαδικασίας, έρχονται να προστεθούν και οι αποφάσεις από τα κέντρα έκαστης πολυεθνικής που έχει παρουσία στη χώρα μας. Τι σημαίνει αυτό;
Όπως μαθαίνουμε, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ζητήθηκαν από τα κέντρα -σε μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών- να «τρέξουν» σενάρια βιωσιμότητας και μείωσης του κόστους λειτουργίας τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλές επιβαρύνσεις.

Μάλιστα, τα σενάρια αυτά προβλέπουν μειώσεις προσωπικού που αναλογικά στο σύνολο της αγοράς αναλογούν σε μερικές δεκάδες – εκατοντάδες ανθρώπους εκτός αγοράς εργασίας στο προσεχές διάστημα, εφόσον δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις… healthspy

Οι γιατροί στον… δρόμο

Την κατάργηση του clawback και στήριξη των ιατρείων της γειτονιάς ζητούν και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, με τους γιατρούς να καταγγέλλουν πως έβαλαν πλάτη και στήριξαν το σύστημα υγείας την περίοδο της πανδημίας και πρέπει να πληρωθούν.

Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης είναι πως στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Παρασκευής στο δρόμο βρέθηκε ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και το Δ.Σ του ΙΣΑ, διεκδικώντας την κατάργηση του clawback και την επιβίωση των ιατρείων, εργαστηρίων και πολυιατρείων.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ετοιμάζει προσφυγή στο ΣτΕ κατά του clawback δηλώνοντας διατεθειμένος «να δώσει μάχη για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα, των ιατρείων της γειτονιάς». healthspy

Η συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου, με τον Υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη, ορίστηκε αυτή την εβδομάδα και τα μέλη του ΙΣΑ δηλώνουν σίγουροι ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και η ηγεσία του Υπουργείου υγείας θα προχωρήσει στην επίλυση του θέματος.

Η καταγγελία της «γαλάζιας» ΕΙΝΑΠ

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά; H παράδοση λέει πως «Ναι» και κάπως έτσι… οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων σε Αθήνα και Πειραιά κατηγορούν την καθηγήτρια πως προωθεί ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές για εκπαίδευση και εργασία σε ιδιωτική κλινική.

Συγκεκριμένα, με μια σκληρή ανακοίνωση, το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κατήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα πως η Βάνα Παπαευαγγέλου παίρνει ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές από το Αττικόν και τους στέλνει για εκπαίδευση και εργασία στην ιδιωτική κλινική ΙΑΣΩ.

Η σκληρή ανακοίνωση κατά της κυρίας Παπαευαγγέλου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς φέρει την υπογραφή και της «γαλάζιας» προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη αλλά και μελών όλων των παρατάξεων του Δ.Σ, που χαρακτηρίζουν τη Βάνα Παπαευαγγέλου επισπεύδουσα στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, στρώνοντας το έδαφος για την προώθηση αντίστοιχων κυβερνητικών αποφάσεων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, τόσο από την πλευρά του Νοσοκομείου Αττικόν όσο και από την ίδια τη Βάνα Παπαευαγγέλου στα πρώτα 24ωρα. Ωστόσο, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ άφησε να διαρρεύσει στο περιβάλλον της πως αισθάνεται βαθύτατα προσβεβλημένη, αλλά και δυσαρεστημένη από τους συναδέλφους της, ενώ αποδίδει την καταγγελία αυτή σε ελλιπή πληροφόρηση. Παρόλα αυτά, ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ εξακολουθούν να αναμένουν επίσημη απάντηση στην καταγγελία από τη διοίκηση του Αττικόν αλλά και από τον υπουργό Υγείας. healthspy

Εγκαίνια δύο ταχυτήτων

Εγκαίνια δύο ταχυτήτων έχει προγραμματίσει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας την ερχόμενη Δευτέρα, με αφορμή τα νέα της γραφεία – επί της οδού Μικράς Ασίας 76 στην Αθήνα.

Στις 12 μ.μ. υποδέχεται τους ανθρώπους των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα στελέχη των φαρμακευτικών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Απ’ όσο μαθαίνουμε, ο διαχωρισμός έγινε για λόγους… χωροταξίας! Νέα έδρα μεν, αλλά στα γραφεία δε χωράνε άπαντες την ίδια στιγμή. Επικοινωνιακά νέα ανοίγματα, αλλά κάπου… «χωλαίνει» (επικοινωνιακά και πάλι) ο διαχωρισμός!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Healthspy

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ