Υπογονιμότητα: 1 στους 11 ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία

Διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας βρέθηκε στο 9% των ασυμπτωματικών ανδρών που προσήλθαν για διερεύνηση υπογονιμότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ήπια διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας βρέθηκε στο 9% των ασυμπτωματικών ανδρών που προσήλθαν για διερεύνηση υπογονιμότητας, σύμφωνα με έρευνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα νέα ευρήματα μελέτης δείχνουν πως το 9% των ασυμπτωματικών ανδρών που προσήλθαν για διερεύνηση υπογονιμότητας, διαγνώστηκαν με ήπια διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας.

Τα νέα αυτά στοιχεία επιβεβαιώνουν τα αυξανόμενα δεδομένα σχετικά με μια σημαντική συσχέτιση της ανδρικής υπογονιμότητας, με τη χειρότερη γενική κατάσταση της υγείας των ανδρών και την ανάγκη για προσαρμοσμένες προληπτικές εξετάσεις.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν τεκμηριώσει συσχετίσεις μεταξύ της πρωτοπαθούς ανδρικής υπογονιμότητας και μιας ποικιλίας χρόνιων συννοσηροτήτων, αλλά η συσχέτιση με τη νεφρική λειτουργία δεν έχει διερευνηθεί διεξοδικά.

Τι έδειξε η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 387 υπογόνιμοι άνδρες. Από αυτούς οι 34 (8,8%) άνδρες βρέθηκαν με υπογονιμότητα και 4 (3%) γόνιμοι άνδρες βρέθηκαν να πάσχουν από διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας οποιουδήποτε βαθμού.

Aπό αυτούς που διαγνώστηκαν με νεφρική δυσλειτουργία, η ανεπάρκεια ήταν ήπια (στάδιο 2) σε 30 (88,2%) από τους υπογόνιμους άνδρες έναντι 4 (100%) από τους γόνιμους άνδρες και μέτρια (στάδιο 3) στο 11,8% .

Από τους ασθενείς κανείς δεν βρέθηκε να πάσχει από νεφρική νόσο σταδίου 4 ή τελικού σταδίου.

Με πολυπαραγοντική ανάλυση, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής για την ηλικία, τις συννοσηρότητες και το ιστορικό υπέρτασης, η κατάσταση υπογονιμότητας συσχετίστηκε ανεξάρτητα με τη διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας (OR, 3,20, P=,036).

Μεταξύ των ανδρών με υπογονιμότητα, η νεφρική δυσλειτουργία δεν συσχετίστηκε με ανωμαλίες του σπέρματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ