Σεξουαλική βία: Γιατί επτά στα δέκα θύματα είναι γυναίκες;

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων σεξουαλικής βίας που καλούνται να εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές αφορούν σε γυναίκες, όπως αναφέρουν εμπειρογνώμονες και καθηγητές σε εκδήλωση στο ΑΠΘ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων σεξουαλικής βίας που καλούνται να εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές αφορούν σε γυναίκες, όπως αναφέρουν εμπειρογνώμονες και καθηγητές σε εκδήλωση στο ΑΠΘ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ διοργάνωσε εκδήλωση για τη «Σεξουαλική Βία», η οποία και αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της ακαδημαϊκής κοινότητας κατόπιν συγκρότησης της «Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων», με εισηγητές σημαντικούς εμπειρογνώμονες.

Η Ελένη Ζαγγελίδου, Ιατροδικαστής-Προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, που βρισκόταν στο πάνελ, τόνισε την έμφυλη διάσταση του προβλήματος, καθώς επτά από τα δέκα περιστατικά που καλούνται να εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές αφορούν σε γυναίκες.

Από την πλευρά του, ο Λουκάς Αθανασιάδης, Καθηγητής Ψυχιατρικής- Ψυχοσεξουαλικότητας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ τοποθετήθηκε επί της διεθνούς διάστασης του φαινομένου. Υπογράμμισε, τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η σεξουαλική βία τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, με τα θύματα να εμφανίζουν ορισμένες φορές κατάθλιψη ή και αυτοκτονικές τάσεις. Κλείνοντας, επεσήμανε την αναγκαιότητα να αναληφθούν πολιτικές πρόληψης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, θεραπευτικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας.

Οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον

Η Παρασκευή Τατσιοπούλου, Επικ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, η οποία εστίασε στην σεξουαλική βία εις βάρος ανηλίκων, ανέφερε ότι οι θύτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η η απουσία μαρτύρων καθιστά δύσκολο να αποδειχθεί το συμβάν και ελάχιστα περιστατικά μπορεί να φθάσουν στις αρχές.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, με κεντρικά θέματα την «Σεξουαλική Βία» την «Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων» και την «Ιατροδικαστική διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής βίας».

Σε μία συγκυρία κατά την οποία η σεξουαλική βία αποτελεί δεσπόζον κοινωνικό πρόβλημα στο δημόσιο διάλογο, σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να αναδειχθούν ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος της σεξουαλικής βίας, η ενδυνάμωση των κοριτσιών και των γυναικών καθώς και η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για τα θύματα.

Όπως, αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η σεξουαλική βία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζει βαθιά την ατομική και δημόσια υγεία, ενώ τα αριθμητικά στοιχεία που βρίσκουν το φως τη δημοσιότητας υποβαθμίζουν το πρόβλημα καθώς πολλές περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ