Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πώς θα βελτιώσεις την ερωτική σου ζωή

Η χρήση τοπικών αναισθητικών αλοιφών και ανάλογων spray που πολλοί χρησιμοποιούν μαζί με προφυλακτικά, εμποτισμένα με αναισθητικές ουσίες με σκοπό την επιβράδυνση, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την πρόωρη εκσπερμάτιση και βελτιώνει την ερωτική ζωή, όπως τονίζει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής απώλειας λόγω της αναισθησίας.

Αν λάβουμε υπόψη μας, ότι η εκσπερμάτιση, συνήθως, προκύπτει από το 4ο έως το 10ο λεπτό μετά από τη διέγερση και τη στύση, συγχρόνως με τον οργασμό, τότε είναι φυσιολογικό η πρόωρη εκσπερμάτιση να φέρνει τουλάχιστον… γκρίνια.

Ο υπερβολικά σύντομος έως και μηδενικός, λανθάνων χρόνος εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια της πράξης, είναι μια από τις διαταραχές της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας που αναπόφευκτα, εφόσον διαρκεί για μεγάλο διάστημα, προκαλεί τριγμούς στη σχέση ενός ζευγαριού.

Σεξουαλικό πρόβλημα

Αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα των ανδρών, ειδικότερα σε ηλικίες κάτω των 60 και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επηρεάζει το 1/4 του ανδρικού πληθυσμού παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά υπάρχουν αποτελεσματικές και ασφαλείς λύσεις. Αρκεί ο άνδρας να αντιμετωπίσει πρώτα τον μεγαλύτερο εχθρό του, που δεν είναι άλλος από… τον ίδιο του τον εαυτό.

Ενώ η πρόωρη εκσπερμάτιση κάνει την εμφάνισή της στο 25% των ανδρών, το πολύ ένας στους δέκα, κατ’ ομολογία τους, αντιλαμβάνεται τα συμπτώματα και απευθύνεται από μόνος του σε γιατρό.

Αίσθηση απογοήτευσης

Δυστυχώς, οι άνδρες τις περισσότερες φορές δεν θέλουν να συζητήσουν τα συμπτώματα με τους γιατρούς, επειδή ντρέπονται ή έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι δεν υπάρχει αρκετά ικανή θεραπεία για το πρόβλημα τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που θεωρούν ότι η πάθησή τους δεν αντιμετωπίζεται καν (μειωμένη ερωτική ζωή)!

Ένας ειδικός γιατρός όμως, έχοντας πλήρη εξοικείωση με ζητήματα σεξουαλικής φύσης, με τις πληροφορίες που θα λάβει από τον ασθενή, θα οδηγηθεί και στην εξεύρεση πλήρους θεραπείας. Προκειμένου να φτάσει στη διάγνωση, ο ανδρολόγος συνεκτιμά διάφορους παράγοντες, όπως το νεαρό της ηλικίας, την ύπαρξη νέας / νέου συντρόφου ή ακόμη και τη συχνότητα της σεξουαλικής πράξης, παράγοντες δηλαδή που μπορούν να έχουν επίδραση στον χρόνο της εκσπερμάτισης.

Περιστασιακό ή μόνιμο

Μέσα από τη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται, προκύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για το πότε ξεκίνησε το πρόβλημα, πόσο καιρό συμβαίνει κι αν είναι περιστασιακό ή μόνιμο ώστε να προσδιοριστεί, εάν πρόκειται για πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή πρόωρη εκσπερμάτιση.

Η πρωτοπαθής ή χρόνια αποτελεί τον συχνότερο τύπο πρόωρης εκσπερμάτισης που εμφανίστηκε ίσως κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή και συνεχίσθηκε με την πάροδο των χρόνων. Σε αυτήν την περίπτωση η εκσπερμάτιση προκύπτει ταχύτατα, από το πρώτο λεπτό της διείσδυσης ή ακόμα και πριν από αυτήν.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι. Μεταξύ αυτών, το άγχος, η βιασύνη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, κάποιες παρελθοντικές ερωτικές – σεξουαλικές εμπειρίες ή δυσκολίες στη σχέση που έχει ο άνδρας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η υπερευαισθησία της βαλάνου, αλλά και διαταραχές στους υποδοχείς σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

4 έως 10 λεπτά

Η δευτεροπαθής ή επίκτητη, συνήθως προκύπτει ξαφνικά. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σταδιακά. Ο ασθενής μέχρι την εμφάνιση του προβλήματος διατηρεί φυσιολογικούς ρυθμούς, εκσπερματώνει δηλαδή 4 έως 10 λεπτά μετά τη στύση.

Ο συγκεκριμένος τύπος πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να οφείλεται σε στυτική δυσλειτουργία, υπερθυρεοειδισμό, φλεγμονώδεις παθήσεις του προστάτη, όπως η χρόνια προστατίτιδα, διάφορες νευρολογικές παθήσεις αλλά και λήψη ψυχοτρόπων φαρμάκων ή ουσιών.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Α. Ρόκκα, MD, Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο, μέσα από ειδικά ερωτηματολόγια λαμβάνεται ένα πλήρες σεξουαλικό ιστορικό (ερωτική ζωή), όπως επίσης κι ένα ιστορικό ιατρικών παθήσεων ή χρήσης φαρμάκων.

Συνολική αντιμετώπιση

Ο ανδρολόγος στοχεύει στη συνολική αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης. Εκτός από τη χορήγηση φαρμάκων που αναστέλλουν τη διαταραχή όσο διαρκεί η θεραπεία, επιδιώκει και τη συμβουλευτική, ψυχοθεραπευτική ενίσχυση του ζευγαριού με παράλληλο πρόγραμμα σεξουαλικών ασκήσεων και παιχνιδιών (Squeeze technique) που έχει ως σκοπό του τον εγκεφαλικό έλεγχο (ερωτική ζωή). Ο άνδρας, μαθαίνει να κρατάει την εκσπερμάτισή του όσο χρόνο επιθυμεί ο ίδιος αλλά και η / ο σύντροφός του.

Και σε ατομικό επίπεδο, μπορούν να υπάρξουν ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, υποστηρικτικού τύπου που απαιτούν όμως θεραπεία μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

Η φαρμακευτική παρέμβαση επιμηκύνει μεν τον χρόνο της σεξουαλικής πράξης των δύο συντρόφων, αποτελώντας βασική βοήθεια για τον άνδρα που αδυνατεί να ελέγξει την εκσπερμάτισή του, δεν αποτελεί όμως την ουσιαστική θεραπεία που θα ξεριζώσει το πρόβλημα της σχέσης. Η μεικτή προσέγγιση, φαρμακευτικού και ψυχοθεραπευτικού χαρακτήρα έχει γρήγορα, ικανοποιητικά αποτελέσματα, επιτυγχάνοντας παράλληλα την ψυχική αποφόρτιση της σχέσης που απειλείται από την πρόωρη εκσπερμάτιση.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ