Πώς να κάνετε σεξ εάν κολλήσατε ευλογιά των πιθήκων: Οδηγίες του CDC

Λίστα με ιδιαίτερες οδηγίες για όσους έχουν κολλήσει ευλογιά των πιθήκων αλλά θέλουν να κάνουν σεξ, εξέδωσε το αμερικανικό CDC.

Λίστα με ιδιαίτερες οδηγίες για όσους έχουν κολλήσει ευλογιά των πιθήκων αλλά θέλουν να κάνουν σεξ, εξέδωσε το αμερικανικό CDC.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η γενική οδηγία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λέει ότι όποιος έχει κολλήσει την ασθένεια, πρέπει να απέχει από το σεξ. Αλλά για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν, ο οργανισμός δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα dos και donts.

Οι οδηγίες του CDC: Κάντε σεξ φορώντας τα ρούχα σας

Μεταξύ των συμβουλών αυτών είναι να κάνετε σεξ φορώντας τα ρούχα σας, να αυνανιστείτε σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον, να διασφαλίσετε πως όλα τα εξανθήματα είναι καλυμμένα και να αποφύγετε, φυσικά, τα φιλιά.

Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών, τον φετίχ εξοπλισμό καθώς και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε εικονικό σεξ, όπως μέσω τηλεφώνου.

Υπενθυμίζεται ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αγγίζοντας τη μολυσμένη περιοχή, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του αέρα κατά τη διάρκεια «διαρκούς» επαφής πρόσωπο με πρόσωπο. Επίσης, μπορεί να χρειαστούν έως και 4 εβδομάδες για να αναρρώσει κάποιος από τη νόσο, ενώ χρειάζονται περίπου 8 ημέρες από τη μόλυνση για να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων

Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων αυξάνεται. Την Τετάρτη καταγράφηκαν άλλα 12 κρούσματα της νόσου στην Αμερική, στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να ανέλθει σε 85.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περισσότερα από 2.000 σε περίπου 40 χώρες, εκτός της Δυτικής Αφρικής, και δύο επιβεβαιωμένα στην Ελλάδα.

Το CDC δημοσίευσε τις οδηγίες του σχετικά με το σεξ και την ευλογιά των πιθήκων νωρίτερα αυτόν το μήνα στη σελίδα του με θέμα «κοινωνικές συναθροίσεις, ασφαλέστερο σεξ και ευλογιά των πιθήκων».

«Αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε κολλήσει ευλογιά των πιθήκων, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους είναι να μην κάνετε σεξ οποιουδήποτε είδους (στοματικό, πρωκτικό, κολπικό) και να μη φιλάτε ή αγγίζετε το σώμα του άλλου όσο είστε άρρωστοι, ειδικά τυχόν εξανθήματα ή πληγές», αναφέρει στις οδηγίες.

«Αλλά αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε ή νομίζετε ότι έχετε ευλογιά των πιθήκων και αποφασίσετε να κάνετε σεξ, λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα για να μειώσετε την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Το νόσημα μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα:

 • μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα)
 • μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας , φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο)
 • από δάγκωμα ή γρατζουνιά από μολυσμένο ζώο (κυρίως τρωκτικά)
 • σπανιότερα από κατανάλωση μολυσμένου ζώου που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.
 • Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).
Αυτά μπορεί να είναι:
 • Πυρετός >38C
 • Κεφαλαλγία
 • Μυαλγίες
 • Ραχιαλγία / Οσφυαλγία
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
 • Ρίγος
 • Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας). Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων. Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό ), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Η νόσος διαρκεί 2-4 εβδομάδες και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της ευλογιάς. Ωστόσο αναφέρεται ποσοστό θνητότητας περίπου 1%. Η σοβαρή μορφή της νόσου αφορά κυρίως ανοσοκατεσταλμένους, παιδιά και εγκύους.

Για αποφυγή νόσησης, ο ΕΟΔΥ αναφέρει:
 • Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.
 • πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
  καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
 • μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων
 • μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ