Η δραστηριότητα που φέρνει κοντά τα ζευγάρια και βελτιώνει το σεξ

Ποια είναι η απροσδόκητη δραστηριότητα που φέρνει κοντά τα ζευγάρια και βελτιώνει το σεξ; – Τι βρήκε η επιστήμη για την παράξενη σύνδεση και πώς αυτή αυξάνει την ερωτική διάθεση;

Ποια είναι η απροσδόκητη δραστηριότητα που φέρνει κοντά τα ζευγάρια και βελτιώνει το σεξ;

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

H καθημερινότητα είναι πολλές φορές αμείλικτη και καταναλώνει όλο μας τον χρόνο, στερώντας τον από τους ανθρώπους με τους μοιραζόμαστε τη ζωή μας.

Κι αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ίδια τη σχέση, αλλά και στην ποιότητα του σεξ.

Οι μελέτες δείχνουν συνεχώς ότι τα ζευγάρια που επιδίδονται σε κοινές δραστηριότητες αναψυχής, είναι αυτά που έχουν ισορροπημένες σχέσεις και καλύτερο σεξ.

Μελέτη του 2019 βρήκε μάλιστα πως τα ζευγάρια που βρίσκουν χρόνο για να παίζουν μαζί επιτραπέζια παιχνίδια, τα καταφέρνουν ιδιαιτέρως καλά στην κρεβατοκάμαρα.

Η ακαδημαϊκή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Marriage and Family», κατέληξε πως ζευγάρια σε ερωτικό δεσμό απελευθερώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ωκυτοκίνης, της λεγόμενης και ορμόνης της αγάπης, όταν περνούν χρόνο μαζί παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια.

Αυτό που εντυπωσίασε μάλιστα τους ερευνητές είναι το γεγονός ότι η υψηλότερη αύξηση των επιπέδων της ορμόνης αφορούσε στους άντρες.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ακαδημαϊκός κ. Karen Melton, δήλωσε πως η αλληλεπίδραση του ζευγαριού σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι αυξάνει τα επίπεδα ωκυτοκίνης. Πρόκειται για την ορμόνη που διαδραματίζει κεφαλαιώδη ρόλο στο συναισθηματικό δέσιμο των ανθρώπων.

Η αλληλεπίδραση είναι εδώ το κλειδί, καθώς κοινές δραστηριότητες του ζευγαριού που δεν την περιλαμβάνουν, όπως η παρακολούθηση μιας ταινίας, δεν καταλήγουν σε αύξηση της ωκυτοκίνης…

Ωκυτοκίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για την ορμόνη της αγάπης

Τι είναι η ωκυτοκίνη και ποια είναι η δράση της στις γυναίκες και στους άντρες; Μπορεί να έχει ιατρική εφαρμογή;

Γνωστή με το όνομα “ορμόνη της αγάπης”, καθώς ελευθερώνεται όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά, σωματικά και κοινωνικά, η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης, στη βάση του εγκεφάλου. Λέγεται πως μπορούμε να βιώσουμε αύξηση της ωκυτοκίνης ακόμα και όταν παίζουμε με τον σκύλο μας. Ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ανάμνηση κακών εμπειριών με ανθρώπους. Να επηρεάσει το πώς αντιδρούμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ξένους. Με λίγα λόγια, το συναίσθημα που θα μας προκαλέσει η ωκυτοκίνη – οικειότητα ή καχυποψία – εξαρτάται από το περιβάλλον.

Πώς λειτουργεί στις γυναίκες;

Η ωκυτοκίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες, καθώς παίζει ρόλο στον τοκετό, αλλά και στη φροντίδα του μωρού. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, η ορμόνη προκαλεί τις συσπάσεις της μήτρας. Όταν το μωρό θηλάζει, η ωκυτοκίνη δίνει εντολή στο σώμα να παρέχει γάλα. Παρατηρήθηκε μέσα από έρευνες του 2007 ότι όσο πιο ανεβασμένα ήταν τα επίπεδα ωκυτοκίνης της εγκυμονούσας στο πρώτο τρίμηνο, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να δεθεί με το μωρό της με το να του τραγουδάει ή να το κάνει μπάνιο. Την ίδια στιγμή, ενώ η μητέρα φροντίζει το μωρό της, τα επίπεδα ωκυτοκίνης του μωρού επίσης αυξάνονται.

Πώς λειτουργεί στους άντρες;

Στους άντρες, παρατηρείται εξίσου η δυνατότητα της ωκυτοκίνης να δημιουργεί αισθήματα οικειότητας. Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα με πατέρες που δέχτηκαν μια επιπλέον δόση της ορμόνης (σε μορφή σπρέι), παρατηρήθηκε ότι περνούσαν περισσότερο χρόνο με τα μωρά τους. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όταν δόθηκε μια δόση της ορμόνης σε άντρες που βρίσκονταν σε σχέση, στέκονταν σε. μεγαλύτερη απόσταση από μια ελκυστική γυναίκα σε σχέση με άντρες που δεν έλαβαν την ορμόνη. Η έρευνα υπαινίσσεται πως η ωκυτοκίνη ενισχύει την πίστη στους άντρες που έχουν ήδη δεθεί με μια γυναίκα.

Σε ακόμα μια έρευνα, χορηγήθηκε ωκυτοκίνη σε άντρες και τους ζητήθηκε να γράψουν κάτι για την μητέρα τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ορμόνη μπορεί να ενισχύσει τα αισθήματα που προκαλούν οι παλιότερες εμπειρίες, κάνοντας τις κοινωνικές πληροφορίες που έχει συλλέξει ο εγκέφαλός μας πιο εμφανείς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ