Υπεροχή του ΕΚΠΑ στην Παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων

Σημαντικές διακρίσεις επιφύλαξαν τα πρόσφατα αποτελέσματα της κατάταξης από το Shanghai Jiaotong University, στο πλαίσιο της δραστηριότητας Academic Ranking of World Universities (ARWU), για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Σημαντικές διακρίσεις επιφύλαξαν τα πρόσφατα αποτελέσματα της κατάταξης από το Shanghai Jiaotong University, στο πλαίσιο της δραστηριότητας Academic Ranking of World Universities (ARWU), για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ανακοινώθηκε στις 26 Ιουνίου 2019 από το Shanghai Jiaotong University, στο πλαίσιο της δραστηριότητας Academic Ranking of World Universities (ARWU), οι επιμέρους κατατάξεις για το 2019 των Πανεπιστημίων παγκοσμίως, σε κάθε ευρύτερη επιστημονική περιοχή και για ειδικά ακαδημαϊκά αντικείμενα.

Μεθοδολογικά, η κατάταξη των πανεπιστημίων γίνεται σε 5 επιστημονικές κατηγορίες (θετικές επιστήμες, μηχανική, επιστήμες ζωής, ιατρικής και κοινωνικές επιστήμες). Καθώς και 54 επιμέρους ακαδημαϊκές, ανάλογα με την εξειδίκευση του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Πιο συγκεκριμένα το Ίδρυμα έχει 19 συμμετοχές στα top Πανεπιστήμια κάθε ακαδημαϊκής κατηγορίας επί συνόλου πενήντα τεσσάρων (54) κατηγοριών. Τα 19 αυτά ακαδημαϊκά αντικείμενα αντιστοιχούν ουσιαστικά σε 12 Τμήματα του Ιδρύματος (βλέπε πίνακα 1)

Αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθούν τα εξής δεδομένα για το ΕΚΠΑ:

-Η επίδοση της Ιατρικής Σχολής, η οποία φέτος συμμετέχει σε τρία ακαδημαϊκά αντικείμενα. Η καλύτερη επίδοση επιτεύχθηκε στο αντικείμενο «Public Health», το οποίο βρίσκεται στις θέσεις 101-150.

-Η σημαντική επιτυχία του Τμήματος Βιολογίας, το οποίο διακρίθηκε όπως και πέρυσι, σε τρία ακαδημαϊκά αντικείμενα, με καλύτερη επίδοση στο αντικείμενο Human Biological Sciences, το οποίο βρίσκεται θέση 201-300.

-Η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) καταλαμβάνει τη θέση 101-150, παγκοσμίως στο αντικείμενο «Dentistry & Oral Sciences». Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι εμφανίζει εντυπωσιακή επίδοση στον δείκτη IC (% άρθρων με διεθνή συνεργασία) με βαθμό 93,2/100. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι εντυπωσιακή. Μάλιστα είναι υψηλότερη της βαθμολογίας των 19 πρώτων πανεπιστημίων του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού αντικειμένου. Μεταξύ των οποίων συναντιόνται το Harvard, το University of Washington, το Kings College London, κ.α.

-Το Τμήμα Φυσικής για το 2019 καταλαμβάνει τη θέση 101-150 στο αντικείμενο «Physics», και στο αντικείμενο «Atmospheric Science», βρίσκεται στη θέση 151-200.

-Το Τμήμα Φαρμακευτικής βρίσκεται στις θέσεις 151-200 στο αντικείμενο «Pharmacy & Pharmaceutical Sciences», ενώ το Τμήμα Νοσηλευτικής στον τομέα «Nursing» εντοπίζεται στις θέσεις 101-150, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στον δείκτη IC (% άρθρων με διεθνή συνεργασία) με βαθμό 81,5/100.

-Ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία για το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Διακρίνεται σε τρεις ακαδημαϊκούς τομείς. Η καλύτερη επίδοση είναι στον τομέα «Telecommunication Engineering» στις θέσεις 201-300.

-Αντίστοιχα το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος διακρίθηκε σε δύο τομείς, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα «Earth Sciences» και στον τομέα «Environmental Science & Engineering».

-Άξια αναφοράς η επιτυχία και διάκριση στο θεματικό πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών. Πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διοίκησης στον τομέα Political Sciences του ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 301-400. Ενώ το ακαδημαϊκό αντικείμενο Education, στο οποίο έχουν συνεισφέρει τρία Τμήματα (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, και Φιλοσοφίας –Παιδαγωγικής –Ψυχολογίας), βρέθηκε στις θέσεις 401-500.

Σημειώνεται ότι για να μπορέσει ένα Πανεπιστήμιο να συμπεριληφθεί στην κατάταξη σε μία τέτοια αξιολόγηση, θα πρέπει να διαθέτει ελάχιστο αριθμό δημοσιεύσεων κατά την περίοδο 2012-2016.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ