Έκθεση – βόμβα της CIA: Η Κίνα έκρυβε την αλήθεια για τον κορωνοϊό

Σοβαρές καθυστερήσεις στην ενημέρωση από τον περασμένο Ιανουάριο, σχετικά με την επικινδυνότητα του κορωνοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει σε αποκλειστικό άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών (CIA) που επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς. Όπως σημειώνει το Newsweek, το Πεκίνο απείλησε να μην συνεργαστεί με την έρευνα του ΠΟΥ για τον ιό εάν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σοβαρές καθυστερήσεις στην ενημέρωση από τον περασμένο Ιανουάριο, σχετικά με την επικινδυνότητα του κορωνοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει σε αποκλειστικό άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών (CIA)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στο Newsweek, ο ΠΟΥ αρνήθηκε την άμεση εμπλοκή του κ. Xi Jinping, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει τους ισχυρισμούς για την προσπάθεια της Κίνας να καθυστερήσει την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.

«Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες συζητήσεις που διεξάγονται με κράτη-μέλη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ΠΟΥ ενήργησε βάσει τεκμηρίων που επικεντρώνεται στην προστασία όλων των ανθρώπων, παντού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Οργή στη Δύση

Ωστόσο, η έκθεση της CIA τονίζει ότι, όταν ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία στις 30 Ιανουαρίου, επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο την Κίνα. Και η αναφορά χαρακτηρίζει την στάση αυτή αιτία που πυροδότησε οργή στη Δύση. Μάλιστα, ώθησε τον πρόεδρο Τραμπ να επικρίνει τον ΠΟΥ για τη στήριξη που παρείχε στον χειρισμό του Πεκίνου. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο, αποφάσισε να αναστείλει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ.

Η έκθεση της CIA είναι η δεύτερη από διεθνή μυστική υπηρεσία. Η έκθεση καθιστά την Κίνα υπόλογη για την εξάπλωση του ιού. Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η πρώτη έκθεση καταρτίστηκε την περασμένη εβδομάδα από μια γερμανική υπηρεσία και δημοσιεύτηκε από το Der Spiegel. Κατηγορούσε τον Κινέζο Πρόεδρο κ. Xi Jinping ότι άσκησε ο ίδιος προσωπικά πίεση στον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus στις 21 Ιανουαρίου -εννέα ημέρες προτού ο ΠΟΥ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Xi Jinping είχε ζητήσει από τον Tedros να μην αποκαλύψει πως ο ιός ήταν μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων. Του είχε, επίσης, ζητήσει να καθυστερήσει την επίσημη δήλωση, πως η επιδημία είχε εξελιχθεί σε πανδημία.

Η Κίνα έχει επικριθεί ευρέως από δυτικά ΜΜΕ για τον αρχικό χειρισμό της επιδημίας στην Ουχάν. Κυβερνητικοί παράγοντες είχαν απαγορεύσει στους τοπικούς γιατρούς να προειδοποιήσουν τον κόσμο.

Στη συνέχεια, Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει αιχμές ότι τον κορωνοϊό είχαν μεταφέρει στην Ουχάν Αμερικανοί που είχαν συμμετάσχει το περασμένο φθινόπωρο στους διεθνείς στρατιωτικούς αγώνες. Το Πεκίνο πάντως τηρεί σκληρή στάση.

Όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός ζήτησε να διεξαχθεί μια τέτοια έρευνα, ο Kινέζος πρεσβευτής απάντησε ότι το Πεκίνο μποϊκοτάροντας τα αυστραλιανά προϊόντα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ