Ζερεφός: Ακόμη και ο κορωνοϊός μπορεί να προήλθε από λιώσιμο πάγων

Οι καύσωνες που πλήττουν τη χώρα μας αλλά και την υφήλιο, από Καναδά μέχρι Σιβηρία, είναι αδιάψευστα σημάδια της κλιματικής αλλαγής με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, όπως εξήγησε ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.

Οι καύσωνες που πλήττουν τη χώρα μας αλλά και την υφήλιο, από Καναδά μέχρι Σιβηρία, είναι αδιάψευστα σημάδια της κλιματικής αλλαγής με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, όπως εξήγησε ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα αύριο, Πέμπτη, ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει στα ηπειρωτικά, τοπικά, τους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ για το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών παγκοσμίως, ο ακαδημαϊκός-ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι την τελευταία εικοσαετία έχουμε δει σημαντικό αριθμό από καύσωνες, κάτι το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη αποσταθεροποίηση του κλίματος.

«Οι καύσωνες στη χώρα μας χαρακτηριστικά έγιναν πολύ γνωστοί μετά το επεισόδιο που είχαμε το 1987 και όταν επανήλθε μετά από 10 χρόνια ο επόμενος καύσωνας, ενώ μετά από 10 χρόνια που μπήκαμε στον νέο αιώνα είχαμε απανωτούς τέσσερις καύσωνες, από τους οποίους ο πιο ενδιαφέρον ήταν αυτός του 2007 και τώρα είναι και αυτός», είπε χαρακτηριστικά.

«Εχουμε δει να λιώνουν οι πάγοι στη Νότια Σιβηρία με ρυθμούς καταπληκτικούς»

Αναφερόμενος στο γεγονός πως Σιβηρία και Καναδάς ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ο κ. Ζερεφός είπε πως οι διαφορές στις θερμοκρασίες είναι τεράστιες, τερατώδεις και μοναδικές στην ιστορία των μετεωρολογικών παρατηρήσεων.

«Έχουμε δει να λιώνουν οι πάγοι στη Νότια Σιβηρία με ρυθμούς καταπληκτικούς. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και ο κορωνοϊός να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της Νότιας Σιβηρίας» επισήμανε, αναφέροντας πως αυτό είναι το ενδιαφέρον στην ιστορία της Σιβηρίας.

Όπως δήλωσε, υπάρχει σχετική εργασία δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό, καθώς και σχετικό συνέδριο που έγινε στη Γερμανία και τη Νέα Υόρκη.

«Επομένως, είμαστε για τα καλά μέσα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», είπε ενδεικτικά.

Ερωτηθείς για τον λόγο που υπάρχει αυτή η έξαρση που καταγράφεται τώρα, ο Χρήστος Ζερεφός σχολίασε πως ήταν αναμενόμενο και ότι έχουν ξεπεραστεί οι στόχοι που είχαν τεθεί στη Διάσκεψη των Παρισίων, δηλαδή το 1,2 βαθμούς Κελσίου παγκοσμίως, και ο στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε το 1,5 μέχρι το 2030.

Όπως ανέφερε, αυτά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν και ιδίως στις χώρες της Μεσογείου, όπου ήδη, τουλάχιστον τα καλοκαίρια, έχουμε ξεπεράσει τους 2 και 2,5 βαθμούς Κελσίου.

«Το κόστος των ακραίων φαινομένων αυξάνει. Έχει εκατονταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και το χειρότερο είναι ότι οι δασικές πυρκαγιές σε αριθμό και ένταση αυξάνουν» σημείωσε ο ίδιος, και έκανε έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες τις επόμενες ημέρες σχετικά με το άναμμα φωτιών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ