Ζαούτης: Ορφανό το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς πιθήκων στην Ελλάδα

Δεν γνωρίζουμε την προέλευση του τελευταίου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στη χώρα μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Δεν γνωρίζουμε την προέλευση του τελευταίου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στη χώρα μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό, «Πρώτο Πρόγραμμα», ο κ. Ζαούτης επανέλαβε πως ο ασθενής δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα. Ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε πως η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω επαφής, από ανοιχτές πληγές ή μέσω σωματικής επαφής.

Όπως είπε, δεν μεταδίδεται εύκολα, ενώ οι μελέτες σε κράτη με περισσότερα κρούσματα έδειξαν πως κατά τον έλεγχο των στενών επαφών δύσκολα εντοπίζεται κρούσμα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ερευνώνται οι επαφές του τελευταίου κρούσματος στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν εμβόλια που καλύπτουν και την ευλογιά των πιθήκων»

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως το εμβόλιο της ευλογιάς που προϋπάρχει προστατεύει τον ιό και σημείωσε πως «υπάρχουν εμβόλια που καλύπτουν και την ευλογιά των πιθήκων και θα έχουμε και για τις στενές επαφές». Αποκάλυψε, δε, πως τις επόμενες μέρες αναμένονται και στην Ελλάδα παρόμοια εμβόλια.

Ο Θεοκλής Ζαούτης μίλησε και για το νέο κύμα κορωνοϊού, τονίζοντας πως υπάρχει μείωση στην ανοσία, την ώρα που οι υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ4 και ΒΑ5 είναι πιο μεταδοτικές. Επανέλαβε πως ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί, ενώ όπως είπε: «Δεν θεωρώ ότι αυτό το κύμα δεν ήταν αναμενόμενο».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ