Δημόσια ΥγείαΥποπαραλλαγή Όμικρον 5: Οι 3 λόγοι που την φοβούνται οι επιστήμονες

Υποπαραλλαγή Όμικρον 5: Οι 3 λόγοι που την φοβούνται οι επιστήμονες

- Advertisement -

Ανησυχία προκαλεί το «ταξίδι» των δύο νέων υποπαραλλαγών του στελέχους Όμικρον, 4 και 5, στους επιδημιολόγους από Ευρώπη και Αμερική, οι οποίοι παρατηρούν μία ακόμη γενικευμένη αύξηση στα κρούσματα.

Ανηχυσία προκαλεί το «ταξίδι» των δύο νέων υποπαραλλαγών του στελέχους Όμικρον, 4 και 5, στους επιδημιολόγους από Ευρώπη και Αμερική, οι οποίοι παρατηρούν μία ακόμη γενικευμένη αύξηση στα κρούσματα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πλέον οι ειδικοί δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους κυρίως για τρεις λόγους:

  • Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μία υπέρμετρη αύξηση κρουσμάτων με αυτές τις δύο υποπαραλλαγές εν μέσω καλοκαιριού, γεγονός που δεν το είχαμε δει σε τέτοιο επίπεδο με τα υπόλοιπα στελέχη.
  • Ο δεύτερος είναι πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το αντίκτυπο που θα έχει η νέα αύξηση στους δείκτες σε θανάτους και διασωληνωμένους. Τα στοιχεία τουλάχιστον στην Ελλάδα δείχνουν πως υπάρχει ήδη μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει και στην αύξηση των υπόλοιπων σκληρών δεικτών. Ωστόσο κοινή παραδοχή αποτελεί πως η αύξηση θα είναι διαχειρίσιμη.
  • Ο τρίτος και ο τελευταίος λόγος είναι πως οι συγκεκριμένες παραλλαγές αφενός διαφεύγουν των εμβολίων με τις μελέτες να δείχνουν πως η αναμνηστική δόση είναι αποτελεσματική κυρίως στους πολίτες άνω των 60 ετών, αφετέρου επαναμολύνουν με μεγάλη ευκολία άτομα που κόλλησαν Covid-19 το τελευταίο 6μηνο.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, o κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της δημόσιας Υγείας της Νέας Υόρκης, ο Δρ. Τζέι Βάρμα, τονίζει πως είμαστε αντιμέτωποι με τα χειρότερα υποστελέχη της Όμικρον.

Ισχυρότερη υποπαραλλαγή του στελέχους

«Ένα νέο κύμα COVID φαίνεται να ξεκινά στη Νέα Υόρκη, τροφοδοτούμενο από την ισχυρότερη υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού μέχρι σήμερα», δήλωσε.

Όπως τονίζει ο Δρ. Βάρμα, η υποπαραλλαγή BA.5, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια στην Πορτογαλία, θεωρείται από ορισμένους ειδικούς ως η «χειρότερη εκδοχή» της Όμικρον που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, δεδομένης της προφανής ικανότητάς της να διαφεύγει από την προηγούμενη ανοσία και να μεταδίδεται ευκολότερα.

Ο ίδιος δηλώνει πως οι μολύνσεις φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο στη Νέα Υόρκη, χωρίς να μειωθούν.

Ο ειδικός τονίζει πάντως μιλώντας στο NBC πως είναι ακόμη σαφές τι θα σήμαινε ένα κύμα με την Όμικρον 5 για τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Ευρώπη: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τις εισαγωγές λόγω των υποπαραλλαγών της Όμικρον και στην Ευρώπη.

Φαίνεται δηλαδή πως η επέλασή της έχει αυξήσει τις εισαγωγές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη Βρετανία.

Όπως βλέπουμε στα διαγράμματα των Financial Times, τα οποία αναδημοσίευσε ο επιδημιολόγος, Έρικ Φάιγκλ, στο Twitter οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί σε δώδεκα χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους 8 ευρωπαϊκές.

Η Πορτογαλία χτύπησε πρόσφατα το 80-90% της παλιάς αιχμής των νοσηλειών της, ενώ τα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν φτάσει στα όριά τους.

Ελλάδα: Αυξάνονται οι εισαγωγές, έπονται οι διασωληνώσεις

Δυστυχώς το αποτύπωμα των υποπαραλλαγών έχει αρχίσει να φαίνεται και στη χώρα μας, καθώς όπως τόνισε σήμερα και ο κ. Καπραβέλος υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές κατά 600%.

Τα μοντέλα δείχνουν πάντως πως θα υπάρξει επιπλέον αύξηση στις νοσηλείες στην Ελλάδα, η οποία θα οδηγήσει και στην αύξηση των σκληρών δεικτών.

Το ερώτημα είναι αν το σύστημα Υγείας θα μπορεί να διαχειριστεί αυτό τον αριθμό εν μέσω καλοκαιριού.

Μέχρι στιγμής οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με CoViD έχουν φτάσει τις 231 (προχτες, Τρίτη), έναντι μόλις 94 στις αρχές του μήνα, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν στα μέσα Απριλίου.

Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 95, από 88 το Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα τέλη Μαΐου, οι διασωληνωμένοι κατέγραφαν σταθερή υποχώρηση, τάση που τείνει να αναστραφεί.

Οι θάνατοι παραμένουν στα επίπεδα των αρχών του μήνα, αλλά με τις εισαγωγές και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθήσουν την ίδια τάση και οι θάνατοι.

Το πισωγύρισμα των δεικτών της πανδημίας οφείλεται στη θεαματική αύξηση των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Ιουνίου τα κρούσματα είχαν περιοριστεί στις 4.000, ενώ σήμερα ξεπέρασαν τα 20.000.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ