Βρετανία: Σοβαρή επιδημία και απειλή για τη δημόσια υγεία ο κοροναϊός

Σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί ο νέος κοροναϊός, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία. Πρόκειται για μία απόφαση που δίνει στην κυβέρνηση επιπλέον εξουσίες για την αντιμετώπιση της επέκτασης της επιδημίας.

Σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί ο νέος κοροναϊός, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

“Ο υπουργός (Υγείας) κήρυξε ότι την εμφάνιση και τη μετάδοση του νέου κοροναϊού αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία”, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

“Τα μέτρα που περιγράφονται στους κανονισμούς θεωρούνται αποτελεσματικός τρόπος καθυστέρησης ή αποτροπής περαιτέρω μετάδοσης του ιού”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Εξάλλου το υπουργείο Υγείας όρισε τα νοσοκομεία Arrowe Park και Kents Hill Park ως χώρους “απομόνωσης” και την επαρχία Χουμπέι στην Κίνα αλλά και την πρωτεύουσά της Ουχάν “μολυσμένες περιοχές”.

Κίνα: 900 οι νεκροί του 2019-nCoV (κοροναϊός)

Ο απολογισμός της επιδημίας της νέας ιογενούς πνευμονίας 2019-nCoV ξεπέρασε τους 900 νεκρούς στην Κίνα, την ώρα που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση με το πρόσωπο καλυμμένο με μάσκα προστασίας.

Η μεγάλη πλειονότητα των Κινέζων καλύπτουν εδώ και εβδομάδες τα πρόσωπά τους από τον φόβο της νέας ιογενούς πνευμονίας, αλλά ο ισχυρός άνδρας του κινεζικού καθεστώτος είχε μέχρι στιγμής αποφύγει να μιμηθεί τους συμπατριώτες του.

Ενώ η επιδημία ξέσπασε τον Δεκέμβριο σε συνοικία της πόλης Ουχάν και μέχρι στιγμής τα καταγεγραμμένα και ανακοινωμένα κρούσματα είναι 40.000, σύμφωνα με τον τελευταίο, επίσημο, απολογισμό, ο Σι επισκέφθηκε σήμερα συνοικία του Πεκίνου για να επιθεωρήσει τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Σι εμφανίζεται με μάσκα προστασίας και αφήνει να του μετρήσουν την θερμοκρασία με την βοήθεια ηλεκτρονικού θερμομέτρου, ένα πρωτόκολλο που ακολουθείται πλέον στους δημόσιους χώρους ολόκληρης της χώρας.

Ο Σι εμφανίζεται να συνομιλεί από απόσταση με κατοίκους της συνοικίας οι οποίοι επίσης φορούν μάσκες.

“Η επιδημία στη Χουμπέι και την Ουχάν παραμένει πολύ σοβαρή”, παραδέχθηκε ο κ. Σι και τάχθηκε υπέρ της “λήψης ισχυρότερων και αποφασιστικότερων μέτρων για την ριζική εξάλειψη της δυναμικής της επιδημίας”.

Κοροναϊός: Περιοριστικά μέτρα

Η κυβέρνησή του έχει θέσει σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα για να ελέγξει την επιδημία θέτοντας σε καραντίνα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην πόλη Ουχάν και την περιφέρειά της από τις 23 Ιανουαρίου.

Εξαφάνιση δημοσιογράφου

Ομως, η κινεζική ηγεσία καταγγέλλεται για καθυστερημένη αντίδραση στην επιδημία. Όπως και για τη φίμωση των ανθρώπων που προσπάθησαν να ειδοποιήσουν το κοινό για τον κίνδυνο. Ο θάνατος του 34χρονου γιατρού Λι Γουενλιάνγκ που προσπάθησε να ενημερώσει για την εμφάνιση και εξάπλωση μίας παρόμοιας με το Sars ιογενούς πνευμονίας έχει προκαλέσει ασυνήθιστη έκρηξη οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την κινεζική ηγεσία και εκκλήσεις για αποκατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης.

Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστή η εξαφάνιση του πολίτη-δημοσιογράφου κ. Τσεν Τσιουσί, ο οποίος ενημέρωνε για τις εξελίξεις από την καρδιά της επιδημίας, την πόλη Ουχάν. Η μητέρα του απηύθυνε μέσω του λογαριασμού του γιου της στο Twitter έκκληση. Γνωστοποίησε ότι ο Τσεν αγνοείται από την Πέμπτη. Την ημέρα δηλαδή θανάτου του γιατρού Λι Γουενλιάνγκ. Η εξαφάνισή του συμπίπτει με τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών να αντιμετωπίσουν το κύμα λαϊκής οργής. Να εξουδετερώσουν τις πηγές ενημέρωσης του κοινού για τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας (κοροναϊός).

«Σοβαρή και άμεση απειλή»

Ο 2019-nCoV έχει προκαλέσει 908 θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα, (εκτός Χονγκ Κονγκ και Μακάο), σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των κινεζικών αρχών, που επιβεβαιώνει, κατά κάποιον τρόπο, μία σταθεροποίηση στην εξάπλωση της επιδημίας.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 97 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα, επί περισσότερων των 3.000 νέων κρουσμάτων.

Ο κοροναϊός έχει σκοτώσει δύο ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο, έναν στις Φιλιππίνες και έναν στον Χονγκ Κονγκ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ