Βασίλειος Παντελεήμων Μποζίκας: Ποιος είναι ο καθηγητής ψυχιατρικής

Ο Βασίλειος Παντελεήμων Μποζίκας, καθηγητής ψυχιατρικής του ΑΠΘ, είναι το νέο μέλος στην επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο Βασίλειος Παντελεήμων Μποζίκας, καθηγητής ψυχιατρικής του ΑΠΘ, είναι το νέο μέλος στην επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Καθώς ξεκινά η επιχείρηση «Ελευθερία» με την οποία θα εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, το υπουργείο Υγείας εντείνει την προσπάθεια υποστήριξης της ψυχικής υγείας των πολιτών.

Η δυστοπική κατάσταση που προκαλεί στην καθημερινότητά μας η πανδημία του κορωνοϊού, έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικών στρωμάτων.

Σε αυτή την πρόκληση της πανδημίας αναφέρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αλλά και η αρμόδια υφυπουργός, Ζωή Ράπτη. Όπως είπε η κυρία Ράπτη, οι περιορισμοί, η αγωνία για το μέλλον, αλλά και ο φόβος απέναντι στην ασθένεια επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και στη χώρα μας.

Νέο μέλος στην επιτροπή για τον κορωνοϊό

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως στην επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού προστίθεται ένας ακόμη ειδικός, επιφορτισμένος με αυτή την διάσταση της πανδημίας. Πρόκειται για τον καθηγητής ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Βασίλειο Παντελεήμονα Μποζίκα, ο οποίος και συμμετέχει ενεργά στην καταγραφή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία παγκοσμίως.

«Η πανδημία έχει προκαλέσει έντονο άγχος, κατάθλιψη και έχει αποσταθεροποιήσει τις ζωές όλων μας» δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε. «Εθνικές έρευνες στα πρώτα στάδια της πανδημίας αποκάλυψαν πως ένα τρίτο ή περισσότερο του ενήλικου πληθυσμού βιώνουν έντονο άγχος» σημείωνε και καλούσε τις χώρες να λάβουν μέτρα για την στήριξη των πολιτών.

Ποιος είναι ο Δρ. Μποζίκας, το νέο μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής β’ ψυχιατρικής κλινικής του ΑΠΘ, Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 1991 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην ψυχιατρική και τον τομέα της Νευροψυχιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γενεύης στην Ελβετία.

Ο Δρ. Μποζίκας συμμετέχει στην «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων», γνωστή και ως μελέτη COH-FIT. Πρόκειται για μία μεγάλη διεθνή μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Το ερευνητικό αυτό εγχείρημα περιλαμβάνει τη συνεργασία περισσότερων από 200 ερευνητών σε όλο τον κόσμο και διενεργείται υπό την αιγίδα πλήθους εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

Η μελέτη COH-FIT έχει στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία για την καλύτερη ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία του ιού COVID-19, αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ