«Βαλίτσες» για την Κύπρο ετοιμάζουν οι γιατροί από την Ελλάδα

Υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς του εξωτερικού, κυρίως από την Ελλάδα, για ένταξη στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, ΓΕΣΥ, και αυτό λόγω των ελκυστικών όρων απασχόλησης που προσφέρονται, όπως δήλωσε ο υπουργός υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο υπουργός Υγείας, δήλωσε ωστόσο, ότι στόχος είναι να εγγραφούν στο σχέδιο όσο το δυνατό περισσότεροι Κύπριοι γιατροί.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο υπουργός Υγείας, δήλωσε ωστόσο, ότι στόχος είναι να εγγραφούν στο σχέδιο όσο το δυνατό περισσότεροι Κύπριοι γιατροί.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή το άνοιγμα των καταλόγων για εγγραφή γιατρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο σχέδιο, υπό το πρίσμα της άρνησης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ΠΙΣ να αποδεχθεί ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο, με το επιχείρημα ότι ο σχεδιασμός και οι όροι απασχόλησης είναι κακοί.

Εξ άλλου, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Άθως Τσινωντίδης, είναι να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γιατροί και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από ικανοποιητικό αριθμό γιατρών.

Ο κ. Τσιτωντίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση, κατά πόσο ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχει τη δυνατότητα να παρεμποδίσει την εγγραφή γιατρών από την Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι με βάση το νόμο το αρμόδιο σώμα να αξιολογήσει τα προσόντα των γιατρών και να τους εγγράψει στα μητρώα ανά ειδικότητα.

Διακίνηση επαγγελματιών

Ο ΠΙΣ, απαντώντας σε δήλωση-απειλή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ότι στην ανάγκη θα «εισαγάγει» γιατρούς από την Ελλάδα, ανέφερε ότι αν απειληθούν τα συμφέροντα των μελών του, θα αρνηθεί να εγγράψει ξένους γιατρούς – γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση κομμάτων που εξέφρασαν πρόθεση να αλλάξουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Πάντως, ο κ. Τσιντωνίδης υπέδειξε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση επαγγελματιών, περιλαμβανομένων και των γιατρών, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωνε πρόσφατα σχετικά πως πρόθεση του υπουργείου και του ΟΑΥ δεν είναι οι εισαγωγές γιατρών, αλλά να εγγράψουν από την Κύπρο. Ωστόσο, επικαλούμενος τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, χαρακτήρισε ελκυστικό το ΓεΣΥ, για ιατρούς από το εξωτερικό.

Κυρίως για τους Ελλαδίτες ιατρούς πιστεύει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, γιατί όπως είπε «οι απολαβές είναι πολύ ψηλότερες από ό,τι στην Ελλάδα για αυτό και υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον. Εάν θα μετουσιωθεί σε κάθοδο από την Ελλάδα αυτό το ενδιαφέρον δεν το γνωρίζω».

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των γιατρών που έχουν υποβάλει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ δεν έχει γνωστοποιηθεί, με τον αν. διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου να αναφέρει πως θα ανακοινώσουν το συνολικό αριθμό των αιτήσεων εντός των επόμενων ημερών.

Υπενθυμίζεται δε, πως την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία τα δύο εκ των πέντε σεμιναρίων που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, προκειμένου να επεξηγήσει στους γιατρούς ποια είναι επακριβώς η διαδικασία εγγραφής στο σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω σεμινάρια τα έχουν παρακολουθήσει ήδη 170-180 γιατροί και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για να δώσουν το “παρών” τους στα υπόλοιπα τρία σεμινάρια, που θα διεξαχθούν στις Επαρχίες Λεμεσού (24/1), Λάρνακας (26/1)και Πάφου (2/2), άλλοι 130 περίπου γιατροί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ