Τζανάκης: Θα μειωθούν τα κρούσματα στη χώρα τον επόμενο μήνα

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με τη μείωση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα τον επόμενο μήνα.

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με τη μείωση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα τον επόμενο μήνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτη», είπε ότι η Κρήτη βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο από επιδημιολογικής άποψης αναμένοντας από τις αρχές Ιουνίου- νωρίτερα από άλλες περιοχές της Ελλάδος- να ενταχθεί τις «πράσινες» περιοχές. Σύμφωνα με ό,τι εξήγησε, έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση, αυτή με σημαντικότερο παράγοντα τους εμβολιασμούς αλλά και τα self tests που έχουν προλάβει τη μεταδοτικότητα του ιού.

Ερωτηθείς για την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα δύο σενάρια που έχουν δουλέψει στο πανεπιστήμιο, θα πέσουμε στα 1.000 κρούσματα ημερησίως, είτε γύρω στις 15 Ιουνίου- εκτιμώντας όμως, ότι ίσως δεν υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν υπάρχει πειθαρχία- είτε γύρω στις 25 Ιουνίου. Όπως είπε, μετά το Πάσχα υπάρχει αποκλιμάκωση και ο μέσος κινητός όρος των θανάτων ήταν περίπου στο 85 μέσα στο Πάσχα ενώ τώρα είναι γύρω στους 50.

Αναμένονται οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών για τις θρομβώσεις

Σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων και τα εμβόλια στην Ελλάδα δήλωσε πως ήδη η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης έβγαλε προφορική ανακοίνωση για τις δύο από τις τρεις περιπτώσεις ότι πιθανότατα σχετίζονται με τον εμβολιασμό και πως αναμένεται η γραπτή παραδοχή και κυρίως οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης η Επιτροπή Εμβολιασμού για τις αποφάσεις θα λάβει υπόψη πως στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή εάν εμβολιάσουμε 100.000 ανθρώπους της ηλικίας 30-50 θα προλάβουμε 9 θανάτους αλλά θα εισπράξουμε πιθανότατα 5 περιστατικά θρομβώσεων που ίσως κάποια πάνε άσχημα και πως περίπου το 25% από αυτά οδηγούν σε θάνατο. «Αν λοιπόν, τους εμβολιάσουμε, δεν θα έχουμε 9 θανάτους αλλά θα έχουμε 5 περιστατικά θρόμβωσης».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ