Δημόσια ΥγείαΤζανάκης: Πλασματικός ο αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών

Τζανάκης: Πλασματικός ο αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών

- Advertisement -

Πλασματικό χαρακτήρισε τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας πως “η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων”.

Πλασματικό χαρακτήρισε τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας πως "η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων".

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ, αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ.

Τόνισε επίσης πως παρά τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν πέφτει, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει. “Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα”, ανέφερε.

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι η πτώση των κρουσμάτων από την εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν η εβδομάδα που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα . “Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους”, τόνισε. Ειδικά δε για τη σημερινή μέρα, προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα κυμανθούν μεταξύ 28.000-35.000.

Πρότεινε επίσης τη διάθεση self-test σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να ανιχνεύονται οι πολίτες που έχουν μολυνθεί με τον ιό. “Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε τεστ. Την εβδομάδα των γιορτών που δίνονταν δωρεάν σελφ τεστ, το 80% το έκανε και γι’ αυτό ανιχνεύσαμε τόσα κρούσματα και κόψαμε μαχαίρι τις συρροές”.

O καθηγητής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι γύρω στις 20 Ιανουαρίου θα έρθει η “επιπέδωση” της πανδημίας και στο τέλος του μήνα θα αρχίσει και η κάμψη των σκληρών δεικτών, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη, καθώς στην πανεπιστημιακή κλινική της Κρήτης, σε 65 νοσηλείες σε απλές κλίνες το 78% αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, όπως και το 95% των παιδιατρικών εισαγωγών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ