Τζανάκης: Μείωση των ημερησίων θανάτων από αυτή την εβδομάδα

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, «έχουμε τρέξει το μοντέλο μας με 2 – 3 παραδοχές. Υπάρχουν 3 προβλεπτικοί ωφέλιμοι παράγοντες και κάποιοι βλαβεροί. Οι ωφέλιμοι παράγοντες είναι ο εμβολιασμός, που πηγαίνει εξαιρετικά τις τελευταίες μέρες, δεύτερον ο καλός καιρός, και τρίτον ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι υπό επιδημιολογική επιτήρηση με τα self test. Το βλαπτικό κομμάτι είναι η αύξηση της κινητικότητας και των κοινωνικών επαφών. Με βάση το μοντέλο μας περισσότερο ή λιγότερο οι ωφέλιμοι παράγοντες εξουδετερώνουν τους βλαπτικούς, και θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση έστω σε χαμηλότερους ρυθμούς».

Ο καθηγητής σημείωσε πάντως ότι για να βγουν σωστά τα μοντέλα θα πρέπει να μην κάνουμε τα λεγόμενα κορωνοπάρτι, οι καταστηματάρχες να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες να δημιουργήσουν κοινωνικά μικροπεριβάλλοντα με φίλους που τηρούν τα μέτρα προστασίας. Περιμένουμε και μάλλον θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται αυτή την εβδομάδα ο δείκτης των θανάτων ανέφερε επίσης ο κ. Τζανάκης, κάνοντας λόγο για 500 θανάτους ανά εβδομάδα. «Νομίζω θα αρχίσουμε από αυτή την εβδομάδα να βλέπουμε λίγο χαμηλότερους θανάτους ανά ημέρα, 55 με 65 όχι 80» είπε.

Ο καθηγητής επίσης σχολίασε και το ζήτημα πίεσης στα νοσοκομεία κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση 30% στις κλίνες και πτώση 25% στις ΜΕΘ.

«Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι πάνω από 2.000, αλλά μεγάλο μέρος τους είναι προσυμπτωματικά, ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα, που δεν κάνουν μεγάλη χρήση υπηρεσιών υγείας μεγάλη, καλές περιπτώσεις» διευκρίνισε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ