Δημόσια ΥγείαΤζανάκης: Η κακοκαιρία μπορεί να «φρενάρει» την εξάπλωση του ιού

Τζανάκης: Η κακοκαιρία μπορεί να «φρενάρει» την εξάπλωση του ιού

- Advertisement -

Στο άτυπο lockdown που έφερε η «Ελπίδα» εστίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, κάνοντας λόγο για άτυπο lockdown εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Στο άτυπο lockdown που έφερε η «Ελπίδα» εστίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, κάνοντας λόγο για άτυπο lockdown εξαιτίας της κακοκαιρίας. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η κακοκαιρία μειώνει δραστικά τις κοινωνικές επαφές, δεν χρησιμοποιούνται τα ΜΜΜ, δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας, ενώ από την άλλη αυξάνει τις ενδοοικογενειακές επαφές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στο MEGA, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει μια κάμψη στα κρούσματα, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που θα υπάρξουν με τη διενέργεια των τεστ.

«Είχαμε μια κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά την τελευταία εβδομάδα είχαμε καθυστέρηση της πτωτικής πορείας, όπως συνέβη και σε αρκετές χώρες» πρόσθεσε ο Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» αναμένεται να κρίνει την πορεία των κρουσμάτων σε μια σειρά από χώρες.

«Πρέπει να δούμε αν θα επικρατήσει και στη χώρα μας. Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, γιατί αρχικά φαίνεται ότι έχει μια πιο αυξημένη μεταδοτικότητα από την Όμικρον» συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Θάνατοι και ποιότητα αέρα

Την ίδια στιγμή, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι περισσότεροι από 800 θάνατοι μπορεί να αποφεύχθηκαν χάρη στην καλύτερη ποιότητα του αέρα κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν στην Ευρώπη για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία για την Κλιματική Αλλαγή (CAMS) του προγράμματος της ΕΕ Copernicus.

Συγκρίνοντας την έκθεση του κόσμου στην ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου του 2020 σε 47 μεγάλες πόλεις, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού προστάτευσαν τους ανθρώπους από τη θανατηφόρα ρύπανση.

Η μελέτη, η οποία αξιολογήθηκε από ομοτίμους, έδειξε ότι το κλείσιμο σχολείων, οι πολιτικές παραμονής στο σπίτι και η ακύρωση εκδηλώσεων είχαν τον ισχυρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2), ενός επιβλαβούς αερίου που παράγεται σε μεγάλο βαθμό από τα οχήματα.

Οι περιορισμοί στα εσωτερικά και διεθνή ταξίδια έδειξαν αντιθέτως να έχουν μικρό αντίκτυπο στην τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ