Τζανάκης: Στα 9.000 με 11.000 τα κρούσματα στις επόμενες 3 εβδομάδες

«Οι αναλύσεις και το μοντέλο που τρέχουμε δεν μας δείχνει κορύφωση προς στιγμήν» όπως δήλωσε σχετικά με το νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ενώ τόνισε η βραχυπρόθεσμη ανάλυση τριών εβδομάδων της ομάδας του, δείχνει ότι θα πλησιάσουμε μεταξύ 9.000 και 11.000 ημερήσιων κρουσμάτων τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

«Οι αναλύσεις και το μοντέλο που τρέχουμε δεν μας δείχνει κορύφωση προς στιγμήν» όπως δήλωσε σχετικά με το νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ενώ τόνισε η βραχυπρόθεσμη ανάλυση τριών εβδομάδων της ομάδας του, δείχνει ότι θα πλησιάσουμε μεταξύ 9.000 και 11.000 ημερήσιων κρουσμάτων τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία, είναι πόσα από τα νέα κρούσματα χρήζουν νοσηλείας. Όπως τόνισε o κ. Τζανάκης, τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το σημείο πάνω από το οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι το 25% των κρουσμάτων καθημερινά αφορά εμβολιασμένους και λίγο μικρότερο είναι το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά, ενώ όπως τόνισε, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων περνά τη νόσο ελαφρά, χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Ως προς την τρίτη δόση εμβολίου, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών ή σε ευάλωτες ομάδες και ανοσοκατασταλμένους- θα μπορούσε να γίνει και λίγο νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε ότι η δυναμική της πανδημίας δείχνει πως βραχυπρόθεσμα έπεται συνέχεια στην αύξηση κρουσμάτων, εξηγώντας πως και οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής δείχνουν αυτή την τάση.

Ως προς το χθεσινό ρεκόρ των κρουσμάτων, παρατήρησε ότι συνοδεύτηκε από ρεκόρ στον αριθμό των τεστ, ενώ τόνισε ότι για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 10 μέρες. Πάντως, όπως είπε, σε πρώτη φάση έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για εμβολιασμό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε δύο εβδομάδες

Νέα ψυχρολουσία επεφύλασσε η χθεσινή ημέρα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ξεπερνάει τις 8.500, τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να υπολείπονται σημαντικά των εξιτηρίων που εκδίδονται, γεγονός που αυτόματα αυξάνει την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, χθες έγιναν 8.613 νέες διαγνώσεις της COVID-19 στη χώρα μας, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο πριν από δύο εβδομάδες (4.165 την Τρίτη 26 Οκτωβρίου). Ρεκόρ καταγράφηκε και στον αριθμό των εργαστηριακών τεστ –rapid και μοριακά PCR–, καθώς ελέγθηκαν 636.213 δείγματα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θύματα της νόσου στη χώρα μας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε στους 486, έναντι 434 πριν από μία εβδομάδα (στις 2 Νοεμβρίου) και 380 πριν από δύο (στις 26 Οκτωβρίου). Προχθές έγιναν 411 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας έναντι 256 εξιτηρίων λόγω ίασης, με τα ποσοστά πληρότητας σε απλές κλίνες COVID να είναι 57,5% και σε κλίνες Εντατικής 90%.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ