Δημόσια ΥγείαΤσιόδρας: Συνολικά 1.884 κρούσματα στην Ελλάδα - 52 νέα - 83 οι...

Τσιόδρας: Συνολικά 1.884 κρούσματα στην Ελλάδα – 52 νέα – 83 οι νεκροί

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Συνολικά 52 νέα κρούσματα και 83 νεκρούς στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας από την πανδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Συνολικά 77 νέα κρούσματα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας από την πανδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον κορωνοϊό στη χώρα ανέρχονται σε 1.884. Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους.

Τα 509 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ άλλα 708 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσματα κορωνοϊού.

Η μέση ηλικία των 84 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας, είναι τα 67 έτη, ενώ το 20% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι τα 74 έτη. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί 32.528 έλεγχοι.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσιόδρας, 14 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Ανέφερε ενδεικτικά και τα στοιχεία από την Εντατική του Ευαγγελισμού, όπου από τους 39 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εκτός ΜΕΘ βρίσκονται οι 17. Εξ’ αυτών οι 4 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι χάρη στα μέτρα βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού της επιδημίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι μπορεί να ενέχει και κινδύνους η χρήση της, ειδικά του εφησυχασμού, ότι είμαστε προστατευμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, θετική στον ιό (κορωνοϊός) διαγνώσθηκε γυναίκα ιατρός στο Θριάσιο νοσοκομείο. Η εντατικολόγος, που εργάζεται στη ΜΕΘ του Θριασίου, δεν είχε συμπτώματα, αλλά αποφάσισε με δική της πρωτοβουλία να κάνει τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο βγήκε θετικό.

Έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών της ιατρού και ήδη έχουν γίνει τεστ σε περίπου 40 συναδέλφους της, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται μέχρι το βράδυ. Η ίδια η εντατικολόγος είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Bloomberg: Πώς και πότε επιτέλους θα τελειώσει ο εφιάλτης

Σε νεότερη ανάλυση, το Bloomberg επισημαίνει ότι κατά κοινή ομολογία η πανδημία θα τελειώσει μόνον όταν μια κοινωνία αποκτήσει τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Δηλαδή όταν αρκετά μέλη της προστατεύονται από τον κορωνοϊό.

Για να συμβεί αυτό υπάρχουν δύο δρόμοι: ο πρώτος είναι αν έχει μολυνθεί ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας από τον ιό (κορωνοϊός), αναρρώσει και αναπτύξει έτσι αντιστάσεις στις επαναμολύνσεις. Ο δεύτερος είναι μέσω της ανοσοποίησης, δηλαδή να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που θα αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού και εμβολιαστεί μ’ αυτό ο πληθυσμός, ή έστω ένα μεγάλο μέρος του.

Και μέχρι τότε, τι γίνεται;

Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει δρακόντεια περιοριστικά μέτρα για να επιβραδύνουν στο μέγιστο δυνατό την εξάπλωση του κορωνοϊού κλείνοντας σχολεία και επιχειρήσεις, απαγορεύοντας τις δημόσιες συναθροίσεις και επιβάλλοντας στους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σκοπός της στρατηγικής αυτής είναι να αποτραπεί μια «έκρηξη» κρουσμάτων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο α γονατίσει τα εθνικά συστήματα υγείας καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη φροντίδα μεγάλου αριθμού ασθενών.

Με τον τρόπο αυτό ο κρατικός μηχανισμός κι οι υγειονομικές Αρχές κερδίζουν χρόνο. Χρόνο για να ενισχύσουν τις δυνατότητες διενέργειας εξετάσεων, να εντοπίσουν τα άτομα με τα οποία ήλθαν σε επαφή οι φορείς του κορωνοϊού. Να φροντίσουν τους βαριά ασθενείς της Covid-19. Να ενισχύσουν τις ΜΕΘ των νοσοκομείων με εξοπλισμό, όπως π.χ. αναπνευστήρες.

Κορωνοϊός: Και πότε θα μπορέσουν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα;

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Μια πρώιμη άρση των περιοριστικών μέτρων εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός νέου κύματος μολύνσεων. Οι Αρχές στην Κίνα άρχισαν να χαλαρώνουν το lockdown στην Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού. Η άρση έγινε δύο μήνες μετά την επιβολή καραντίνας κι όταν είχαν σχεδόν σταματήσει οι νέες μολύνσεις.

Στην Βρετανία ειδικοί, όπως η αναπληρώτρια Αρχίατρος κ. Τζένι Χάρις, εισηγήθηκαν να παραταθεί η ισχύς των μέτρων επί δύο, τρεις ή ακόμη καλύτερα έως και έξι μήνες. Η καθηγήτρια αναδυόμενων μολυσματικών νοσημάτων της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου, Ανελίς Γουάιλντερ Σμιθ, προτείνει να παραμείνει σε ισχύ το lockdown μέχρις ότου παρατηρηθεί συνεπής μείωση των ημερήσιων νέων κρουσμάτων επί δύο εβδομάδες.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ