Τσιόδρας: Πότε θα ξεκινήσουν μαζικά τα τεστ Covid-19 και αντισωμάτων

Το ζήτημα της μαζική εξέτασης του πληθυσμού με ειδικά τεστ για τον κορωνοϊό, σχολίασε ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Το ζήτημα της μαζική εξέτασης του πληθυσμού με ειδικά τεστ για τον κορωνοϊό, σχολίασε την Τετάρτη ο Σωτήρης Τσιόδρας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναφερόμενος στα εργαστηριακά τεστ για τον κορωνοϊό, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως για την «επιβεβαίωση της νόσου χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος. Τα ίδια κριτήρια έχουν υιοθετήσει και διεθνείς οργανισμοί».

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε όσους προβληματίζονται για τη διενέργεια τεστ σε υγιή πληθυσμό από πολλές χώρες του εξωτερικού. «Τα πολλά τεστ αφορούν και νεαρούς και αυτό διαστρεβλώνει τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της νόσου» σημείωσε. Επιπλέον, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως κατά τη διάρκεια της επώασης της νόσου, όλα τα τεστ θα βγουν αρνητικά.

«Αδύνατος και λανθασμένος ο μαζικός έλεγχος για τον κορωνοϊό»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε πως ο μαζικός έλεγχος 10 εκατομμυρίων πολιτών θα ήταν αδύνατος, αλλά και λανθασμένος, υπό την έννοια πως θα οδηγούσε σε λάθος σπατάλη πόρων. Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τεστ σε πιο μεγάλη ομάδα πληθυσμού, στο άμεσο μέλλον με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό.

Όπως είπε, ο σκοπός είναι να «τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού και του τεστ αντισωμάτων. Σε διαφορετικές περιοχές της χώρας».

Υπενθυμίζεται πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας αποφασίστηκε να ξεκινήσουν σύντομα επισκέψεις κατ’ οίκον, από 500 ειδικές μονάδες. Οι έλεγχοι συντονίζονται από τον κρατικό φορέα του ΕΟΔΥ.

Βρισκόμαστε ακόμη στη φάση του μετριασμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού
Ωστόσο, για την ώρα, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως στην Ελλάδα παραμένουμε στη φάση του μετριασμού μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Σε αυτή τη φάση η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ».

Ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας τόνισε πως η θνησιμότητα από τον κορωνοϊό όπως καταγράφεται έχει δείξει σημαντικά υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες.

«Στην πατρίδα μας εξακολουθεί να παραμένει στα πλαίσια του αναμενόμενου σε αυτή την περίοδο του έτους», είπε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων, που τηρούν τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ