Τσιόδρας: Δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός αφορά και τους νέους ανθρώπους που μπορεί να νοσήσουν σοβαρά επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού.

Ο κορωνοϊός αφορά και τους νέους ανθρώπους που μπορεί να νοσήσουν σοβαρά επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη πανδημία των τελευταίων 100 ετών» είπε ο κ. Τσιόδρας στην έκτακτη  ενημέρωση για την πανδημία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η ενημέρωση έγινε «Κατ’ εξαίρεση και λόγων των αυξημένων κρουσμάτων στη χώρα μας να μιλήσω ως εκπρόσωπος για θέματα».

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για ανησυχία της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. «Η επιτροπή προσπαθεί να εισηγείται με τον κατά το δυνατόν αρτιότερο επιστημονικό τρόπο. Σίγουρα υπάρχουν και αυξάνονται, ο αριθμός ενεργών εστιών στην πατρίδα μας» είπε ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας πως η αύξηση έχει αρκετές αιτίες, μεταξύ των οποίων, ο αυξημένος έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων.

Επίσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για την άρση της απαγόρευσης κινητικότητας του πληθυσμού μετά την άρση του απαγορευτικού. Όπως είπε, «πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολλαπλές εστίες διπλασιασμό κρουσμάτων».

Αυξημένη η μετάδοση του κορωνοϊού σε συνθήκες συνωστισμού

Παρατηρείται, είπε, αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού όπου δεν τηρούνται μέτρα και αναφέρθηκε στα κρούσματα στη βιομηχανία κρέατος στην Καβάλα, στην εστία σε εστιατόριο μπαρ στον Βόλο, αλλά και στους γάμους, 45 στη Θεσσαλονίκη και 22 στη Αλεξανδρούπολη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως παρατηρείται μετατόπιση θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό οφείλεται και πάλι στην αύξηση ελέγχων, τον ελέγχο ταξιδιωτών που συνήθως είναι μικρότερης ηλικίας αλλά και τον έλεγχο επαφών, ανθρώπων που στην καραντίνα δεν ελέγχονταν. Ο λοιμωξιολόγος είπε πως από 31 Ιουλίου ως 2 Αυγούστου, το 24% των κρουσμάτων ήταν ασυμπτωματικά.

Κορωνοϊός: Στο 10% το ποσοστό των εισαγομένων κρουσμάτων 

«Είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων από ότι τους προηγούμενους μήνες» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς άνοιξαν τα σύνορα της χώρας και πρόσθεσε: «Εντούτοις τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστους το 10% ήταν μόνο εισαγόμενα» είπε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, το θετικό για την ώρα είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί πίεση στο σύστημα υγείας. Σημειώνουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες και τις ΜΕΘ. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως Το Ρ0 βρίσκεται πλέον στη μονάδα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με μια επιδημία που διατηρείται.

«Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. Αν συνεχίσουμε έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων» είπε ο κ. Τσιόδρας που τόνισε πως δεν διαφαίνεται το Ρ να γίνει μεγαλύτερο του 1. «Παρόλα αυτά ο κίνδυνος υπάρχει» είπε ο λοιμωξιολόγος. «Πρέπει να ρίξουμε το Ρ κάτω από το 1 με περισσότερη ευαισθησία από όλους μας» είπε Σωτήρης Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Απαραίτητη η  χρήση μάσκας 

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και πάλι στη χρήση μάσκας, τονίζοντας πως σε κάποιες χώρες αυτή καθίσταται υποχρεωτική ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. «Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλουν, ιδιαίτερα σε σημεία όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. «Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται, υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα» είπε. Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως η ΕΕ εξασφάλισε την προμήθεια 30.000 θεραπευτικών σχημάτων από το μόνο ως τώρα εγκεκριμένο φάρμακο, την ρεμδεσιβίρη.

Κορωνοϊός: Υπάρχει ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο 

«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού, ενώ υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο. Κάποια είναι στα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο. Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, φτάσαμε σε αυτές τις τελευταίες μελέτες, πάρα πολύ γρήγορα» είπε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε πως «το εμβόλιο πρέπει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Μιλώντας για την στάση του κοινού, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «οιαδήποτε επιστημονική συμβουλή, σύσταση ή υποχρέωση τήρησης μέτρων θα πέσει στο κενό αν δεν γίνει αντιληπτό πως παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση που φυσικά δεν είναι μια απλή γρίπη».

Ο κορωνοϊός αφορά και τους νέους ανθρώπους

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά. Μίλησε για την επικοινωνία με γιατρό, που όπως είπε, «σήμερα νοσήλευε 3 ανθρώπους νεαρής ηλικίας 20, 30 και 50 ετών, ένας εξ αυτών σε διαδικασία διασωλήνωσης. Δεν γνωρίζουμε, ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των εκδηλώσεων του ιού», είπε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Μετά από δύο και πλέον μήνες, οπότε και σταμάτησε η καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα (στις 26 Μαΐου ήταν η τελευταία), τα ανησυχητικά δεδομένα με την αύξηση των κρουσμάτων του ιού φαίνεται πως οδήγησαν στην επανεμφάνιση του λοιμωξιολόγου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ