Τρίτη δόση και για πολίτες άνω των 50 ετών -Κυριακή ανοίγει η πλατφόρμα

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Σε λεπτομέρειες για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους άνω των 50 ετών και σε ομάδες με υποκείμενα νοσήματα προχώρησαν στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, η Βάνα Παπαευγγέλου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε λεπτομέρειες για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους άνω των 50 ετών και σε ομάδες με υποκείμενα νοσήματα προχώρησαν στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, η Βάνα Παπαευγγέλου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Την ίδια στιγμή, καμπανάκι για τα παιδικά πάρτι έκρουσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, καλώντας τους γονείς να κρατούν τον αριθμό των παιδιών σε μονοψήφιο νούμερο.

«Θέλουμε τα παιδιά να είναι κοινωνικοποιημένα», τόνισε η κ. Γκάγκα, τονίζοντας, ωστόσο, «είναι καλό όταν τα παιδιά μαζεύονται στα σπίτια να μένουμε σε μονοψήφια νούμερα». Οπως επισήμανε, είναι σημαντικό να μην μαζεύονται πολλά παιδιά στα σπίτια.

Τρίτη δόση: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 50

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοινώνοντας ότι η Εθνική Επιτροπή αφού συνεκτίμησε τα επιστημονικά δεδομένα αποφάσισε να εγκρίνει την χορήγηση τρίτης δόσης «για τα άτομα άνω των 50 ετών, για τους πολίτες που ανήκουν με ευπαθή νοσήματα στην ομάδα Α και για τους πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Β».

Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Κυριακή 9/10, απογευματινές ώρες.

Τα παιδιά είνμαι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου, σύμφωνα με όσα τόνισε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ένα στα τρία παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Με τη βοήθεια των σελφ τεστ, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται έγκαιρα. Ιδιαίτερη επιβάρυνση σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Παπαευαγγέλου: Ήπια αύξηση στην Αττική

Αναφερόμενη στην Αττική, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρατηρήθηκε μικρή αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, από το σύνολο των 20.000 ενεργών κρουσμάτων, 1.200 εντοπίζονται στη Λάρισα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν τις 3.000.

Η εικόνα από το σύστημα υγείας σε εθνικό επίπεδο μοιάζει να βελτιώνεται. Ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών των τελευταίων 7 ημερών ήταν 160 ανά ημέρα, αν και την Τετάρτη καταγράφτηκαν 200 εισαγωγές.

Η κατάσταση βέβαια είναι διαφορετική στη βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ στο σύνολο της επικράτειας, η κάλυψη στις ΜΕΘ φτάνει το 66%, στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 94%.

«Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό δεν έχει μειωθεί» σημείωσε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, σταθερά οι συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Να πείσουμε τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν

«Επιμένουμε ότι οι προσπάθειές μας θα πρέπει να είναι να πείσουμε έναν έναν τους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικία να εμβολιαστούν» συνέχισε η καθηγήτρια που τόνισε πως 1 στους 4 άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Όπως είπε, την ίδια ώρα σε Ισπανία και Πορτογαλία οι άνω των 80 ετών είναι εμβολιασμένοι στο 100%.

«Συνολικά η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή με σημαντικές διακυμάνσεις σε διάφορες περιοχές που χρειάζονται στενή παρακολούθηση» είπε συμπερασματικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Το μήνυμα δεν είναι ότι τελείωσε η πανδημία»

«Αν και το εμβόλιο δεν προσφέρει την αποστειρωτική ανοσία, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα ένας εμβολιασμένος να κολλήσει, οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν και μεταδίδουν σε μικρότερο βαθμό τον ιό» επανέλαβε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εκείνο στο οποίο στάθηκε όμως είναι πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή ακόμη και να πεθάνουν. Όπως είπε επίσης, ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι έχει σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό μετάδοσης.

Ωστόσο, τόνισε πως οι «εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν όλες αυτές τις νέες ερμηνείες καθώς το μήνυμα δεν είναι ότι τελείωσε η πανδημία. Δεν πετάμε τις μάσκες».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ