Το Βατερλό του οικογενειακού γιατρού – Στην «αρένα» της ενημέρωσης ο Ξανθός

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σε αποτυχία εν τη γενέσει του οδεύει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, σχεδόν ένα 10ήμερο από την -έως πρότινος- υποχρεωτική εφαρμογή του, με τις «ασφυκτικές» συνθήκες των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) να οδηγούν σε απόγνωση εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας «ναυαγούν» εξαιτίας της ισχυρής άρνησης των γιατρών να υποστηρίξουν το νέο σύστημα, καθώς ουδέποτε εξασφαλίστηκε η συγκατάθεση της επιστημονικής κοινότητας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση, με κύριο χαρακτηριστικό την παντελή απουσία προσωπικού σε ορισμένες περιοχές και η δημιουργική ασάφεια περί υποχρεωτικής ή μη ισχύος του θεσμού από 1ης Ιανουαρίου 2019, «κατέβασαν» σήμερα το μεσημέρι τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στην «αρένα» της ενημέρωσης, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζοντας ως «εθνική υπόθεση» το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τονίζει ότι «παρά τα προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες η ΠΦΥ προχωράει με 101 μονάδες σε λειτουργία και περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους να έχουν ήδη εγγραφεί στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «περισσότεροι από 700 είναι οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, ωστόσο το πρόβλημα είναι η στρεβλή κατανομή τους, με την Αττική να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ελλείψεις».

Στην «ώρα μηδέν» λίγο πριν την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι εξαγγελίες προέβλεπαν τη λειτουργία 120 (από 239) Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και μια βάση με περισσότερους από 4.000 οικογενειακούς γιατρούς – γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους.

Την ίδια στιγμή, οι δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι της χώρας θα έπρεπε να έχουν εγγραφεί στο νέο σύστημα και κάθε ένας από τους οικογενειακούς γιατρούς να έχει ήδη «χρεωθεί» με πληθυσμό ευθύνης (2.250 ενήλικοι οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί, μέχρι 1.500 παιδιά οι παιδίατροι).

Άρνηση γιατρών

Τα σχέδια του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, «ναυαγούν» εξαιτίας της ισχυρής άρνησης των γιατρών να υποστηρίξουν το νέο σύστημα, καθώς ουδέποτε εξασφαλίστηκε η συγκατάθεση της επιστημονικής κοινότητας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του εγχειρήματος.

Το βάρος του νέου συστήματος καλούνται να καλύψουν οι μόλις 500 γιατροί που υπηρετούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και 650 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι.

Οι ελλείψεις στη στελέχωση των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) με συνολικά 500 γιατρούς και εν αναμονή διαδικασίας διορισμού για αρκετούς, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις του οικογενειακού γιατρού, δίνουν το στίγμα της αστοχίας.

Αρχικός σχεδιασμός

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας όριζε 1.195 γιατρούς στις ΤΟΜΥ και περίπου 3.000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας).

Η ασάφεια, εντείνει τη σύγχυση των πολιτών οι οποίοι δεν έχουν ιδέα τι θα γίνει από το νέο έτος. Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει πως τα μέλη του θα συνεχίσουν να δέχονται ασθενείς ακόμη και αν αυτοί δεν έχουν δηλώσει οικογενειακό γιατρό. Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να συνταχθούν και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι, με την σύμφωνη γνώμη του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους 13 Ιατρικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν τη διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών με «εκβιαστικούς» όρους, επισημαίνοντας πως ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ενέχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωση τους 13 Ιατρικοί Σύλλογοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, αντιτίθενται στη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης.

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζει ως «εθνική υπόθεση» το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τονίζοντας ότι «παρά τα προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες η ΠΦΥ προχωράει με 101 μονάδες σε λειτουργία και περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους να έχουν ήδη εγγραφεί στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού».

«Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πατρών & Πύργου-Ολυμπίας.

Τονίζουν ακόμη ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας.

Στρεβλός ο τρόπος του υπουργείου

«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να επισημάνουμε την έλλειψη κάλυψης του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης μας όσον αφορά τον αριθμό οικογενειακών ιατρών, την ατελή υποδομή και το εξαιρετικά προβληματικό και αφιλόξενο διαδικαστικό πλαίσιο εγγραφής» επισημαίνουν αναφορικά με την υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρας, χαρακτηρίζοντας στρεβλό τον τρόπο με τον οποίον το Υπουργείο Υγείας προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα του οικογενειακού γιατρού, καθώς «οδηγεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε αδιέξοδο ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού».

«Όλοι οι γιατροί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές / διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας» διαβεβαιώνουν οι γιατροί. Και καλούν το Υπουργείο Υγείας, «συναισθανόμενο την ευθύνη του απέναντι στους Έλληνες πολίτες, να αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των οικογενειακών γιατρών, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με ελεύθερη επιλογή».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ