Το σκάνδαλο με το «καπέλο» σε αναλώσιμα – Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ

Ελαστομερής Αντλίας Έγχυσης Χημειοθεραπείας, που προορίζεται για ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου σκανδάλου που αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενών στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο η εν λόγω συσκευή χορηγούνταν αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων. Από 1 Νοεμβρίου με ΦΕΚ (αρ. φύλλου 4898/1-11-2018), άλλαξε ο τρόπος χορήγησης και τροποποιήθηκε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα η αντλία με το PORT να χορηγούνται με ιατρική συνταγή-παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ως σετ από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία, εταιρείες ιατρικών ειδών).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ:

Η ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗΣ ΑΝΤΛΙΑ ΕΓΧΥΣΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, χορηγούνταν έως 31 Οκτώβρη 2018 στους ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

Το εν λόγω PORT εμφυτεύεται σε κεντρική φλέβα του οργανισμού, προκειμένου να λαμβάνει ο ασθενής τα χημικοθεραπευτικά του φάρμακα τα οποία τοποθετούνται στην αντλία συσκευή που συνδέεται με το PORT.

Σε κάθε θεραπεία που περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη μέθοδο έγχυσης των χημικοθεραπευτικών φαρμάκων που φθάνουν έως τις 15 τον αριθμό το PORT τοποθετείται την πρώτη φορά. Έτσι τα Νοσοκομεία για να αποφύγουν το κόστος του KIT (σετ) προμηθεύονται ξεχωριστά το PORT από τις αντλίες.

Η κάθε μία συσκευή αντλία κοστίζει περίπου 25 ευρώ και είναι μίας χρήσεως και χρησιμοποιείται σε μία θεραπεία. Το PORT εμφυτεύεται μία φορά και χρησιμοποιείται για όλο το κύκλο των θεραπειών. Κοστίζει 100 – 150 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα το προμηθεύονται τα Νοσοκομεία.

Αλλαγή στη χορήγηση

Από 1 Νοεμβρίου με ΦΕΚ αρ. φύλλου 4898/1-11-2018, άλλαξε ο τρόπος χορήγησης. Στο εν λόγω ΦΕΚ τροποποιήθηκε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και η αντλία με το PORT χορηγούνται με ιατρική συνταγή παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ως σετ από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία, εταιρείες ιατρικών ειδών).

Το σκάνδαλο είναι ότι με βάση το ΦΕΚ 532/16-2-2018, στο οποίο καθορίζονται οι τιμές αποζημίωσης στα εγκεκριμένα σκευάσματα και αναλώσιμου υλικού από τον ΕΟΠΥΥ, το συγκεκριμένο σετ που η εμπορική του ονομασία είναι ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗΣ ΑΝΤΛΙΑ ΕΓΧΥΣΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ SMARTeZ 270ml, 10ml/h, κοστολογήθηκε και αποζημιώνεται στις φαρμακευτικές εταιρείες από τον ΕΟΠΥΥ στα 600 ευρώ!!! Δηλαδή 400 – 450 ευρώ περισσότερο από τα χρήματα που το προμηθεύονται τα Νοσοκομεία.

Τα Νοσοκομεία προμηθεύονταν το σετ 150-200 ευρώ. Το σκάνδαλο όμως είναι και στο εξής: Το PORT συνταγογραφείται ως σετ μαζί με την αντλία που τοποθετείται το χημειοθεραπευτικό φάρμακο που είναι μιας χρήσης και αχρηστεύεται μετά από κάθε θεραπεία, ενώ το PORT εμφυτεύεται μόνο την πρώτη φορά. Οι ασθενείς αν και αγοράζουν ολόκληρο το σετ το οποίο χρεώνεται 600 ευρώ, στα χέρια τους παίρνουν μόνο τη συσκευή που κοστίζει 25 ευρώ. Τόσο την προμηθεύονται τα Νοσοκομεία.

Δεν είναι μόνο η υπερκοστολόγηση της αντλίας τουλάχιστον 300%. Έχουμε και το κόλπο να χρεώνεται το PORT χωρίς να χρειάζεται και χωρίς να το παραλαμβάνουν οι ασθενείς. Γιατροί Ογκολόγοι και φαρμακοποιοί Νοσοκομείων δέχονται ήδη ντίλερ των εταιρειών για να εξηγούν ότι η συγκεκριμένη αντλία έγχυσης του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου συνταγογραφείται και θα πρέπει ο ασθενής να την προμηθεύεται από παρόχους και όχι από το Νοσοκομείο.

Υπερκοστολόγηση

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες γίνονται εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Δεν μπορούσαν έως τέλος Οκτώβρη 2018 να φέρνουν φάρμακα από εταιρείες ιατρικών ειδών. Και όμως τώρα από 1 Νοέμβρη 2018 γίνεται. Με την υπερκοστολόγηση και το κόλπο με την χρέωση της αντλίας κάθε φορά, το κέρδος των εταιρειών είναι απίστευτο. Το σκάνδαλο είναι μεγάλο, καθ’ ότι χιλιάδες καρκινοπαθείς (10.000 κατ’ έτος υποβάλλονται στην εν λόγω θεραπεία.

Που είναι το συμμάζεμα της φαρμακευτικής δαπάνης την ώρα που οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να βρουν τα χημικοθεραπευτικά φάρμακα στα Νοσοκομεία!!!

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας εάν διέλαθε της προσοχής του αυτό το μείζον ζήτημα να παρέμβει να ανακληθούν τα σκανδαλώδη ΦΕΚ ώστε οι αντλίες έγχυσης και οι συσκευές να παρέχονται αποκλειστικά και μόνο από τα Νοσοκομεία και να μειωθεί η τιμή αποζημιώσεων από 600 ευρώ στα 150-200 ευρώ. Αρκετά πληρώνει ο ελληνικός λαός!!!

Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ απαντώντας στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι:

• Η κοστολόγηση υγειονομικού υλικού από τον ΕΟΠΥΥ βασίζεται σε νομοθετημένη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την πρόταση – από τους εισαγωγείς, με υπεύθυνη δήλωση – των τριών χαμηλότερων τιμών από χώρες της ΕΕ, με τις οποίες αποζημιώνεται το υλικό. Ο ΕΟΠΥΥ ορίζει τιμές που δεν ξεπερνούν το μέσο όρο των δηλωθέντων τιμών αποζημίωσης από τους εισαγωγείς. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συσχετίζονται με τις τιμές που τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα αντίστοιχα είδη σε μεγάλες ποσότητες και με διαγωνιστικές διαδικασίες.

• Τα αναλώσιμα υλικά και είδη στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ, έχουν ενταχθεί σε κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ενώ η αποζημίωσή τους προσδιορίζεται και με βάση τη τιμή κατηγορίας που έχει εγκρίνει ομόφωνα το Δ.Σ. του Οργανισμού.

• Ο καθετήρας PORT και η ελαστομερής αντλία έγχυσης φαρμάκων, αποτελούν δύο διαφορετικά είδη. Ο καθετήρας PORT εμφυτεύεται μία φορά ενώ η ελαστομερής αντλία αντικαθίσταται κάθε φορά που χορηγείται το φάρμακο στον ασθενή. Επιπρόσθετα, οι αντλίες έγχυσης φαρμάκων διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση τους, τον όγκο – περιεκτικότητα και το υλικό κατασκευής τους.

• Ο καθετήρας PORT χρεώνεται κατά την εμφύτευση με την έναρξη της θεραπείας και όχι κάθε φορά που γίνεται αντικατάσταση αντλίας. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα εν λόγω υλικά που χρησιμοποιούνται από ασθενείς εκτός νοσοκομείων. Αν η θεραπεία γίνεται στο νοσοκομείο τότε τα υλικά αυτά, δεν πρέπει να συνταγοραφούνται καθώς περιλαμβάνονται στην αποζημίωση του νοσοκομείου.

• Αναφορικά με το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ελαστομερής αντλία έγχυσης για Χημειοθεραπεία (μίας χρήσεως), είχε κοστολογηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση στα 600 ευρώ (ΦΕΚ 532/Β/2018), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (δήλωση από εισαγωγέα 3 χαμηλότερων τιμών πώλησης στην ΕΕ). Με το δευτερογενή έλεγχο που διενέργησε το αρμόδιο τμήμα, διαπιστώθηκε από τα φύλλα οδηγιών, ότι αρκετές αντλίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παραπάνω από μια κατηγορίες. Για το λόγο αυτό, εντάχθηκαν και σε άλλες συναφής κατηγορίες με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών από 600 ευρώ σε 113 ευρώ ή 25,5 ευρώ (ΦΕΚ 4888/Β/2018).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ