Τι είναι το σύνδρομο Long Covid: Τα συμπτώματα που επιμένουν για μήνες

Για το σύνδρομο Long Covid, που προσβάλλει 1 στους 7 αναρρώσαντες από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Για το σύνδρομο Long Covid, που προσβάλλει 1 στους 7 αναρρώσαντες από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, αναφέρθηκε η καθηγήτρια

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κλείνοντας την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η λοιμωξιολόγος δήλωσε: «Έχουμε μάθει πολλά για τον ιό. Συζητήθηκαν σε σεμινάριο από τον ΠΟΥ όλα τα δεδομένα. Για τον “Long covid” με συμπτώματα όπως μυική αδυναμία, κόπωση που διαρκούν παραπάνω από το κανονικό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό το σύνδρομο αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμα και παιδιά. Πρέπει να διευκρινιστούν ακόμα ορισμένοι παράγοντες».

Ένας στους επτά ασθενείς παρουσιάζουν σύνδρομο Long Covid

Συγκεκριμένα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου Covid-19 φαίνεται πως είναι σημαντικές. «Δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι ένας στους επτά, ακόμα και αφού αναρρώσει από την οξεία φάση της λοίμωξης, εμφανίζει συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία, η δυσκολία συγκέντρωσης και η μείωση της μνήμης, η δύσπνοια και άλλα συμπτώματα, που επιμένουν συχνά για 3 και 6 μήνες.

Η Β. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι αφορά όλες τις ηλικίες, ακόμα και παιδιά, κυρίως όμως την ομάδα 35 έως 49 ετών. «Πρόκειται για μια πολυοργανική νόσο», είπε, και ο ΠΟΥ προτείνει περισσότερη έρευνα σε αυτό το πεδίο. Υπογράμμισε με έμφαση ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η προστασία και η αποφυγή νόσησης, εμβολιαζόμενοι και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Το National Institutes of Health των ΗΠΑ επένδυσε προσφάτως 1.15 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διερεύνηση των συμπτωμάτων και την αντιμετώπιση της long COVID, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) στις 5 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ημέρα, ανακοινώθηκε επίσης από το NINDS ότι ξεκινά μία μεγάλης κλίμακας έρευνα που θα εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και την long COVID.

Αρκετοί ειδικοί εκτιμούν ότι η long COVID αποδίδεται πιθανώς στις ίδιες ανωμαλίες του εγκεφάλου που συνδέονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις μελέτες του NINDS.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ