Τι είναι η Νόσος Χ και ποιο το σχέδιο για την αντιμετώπιση της

Σε επαγρύπνηση για την επόμενη θανατηφόρα πανδημία που θα πλήξει τον πλανήτη, καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τις υγειονομικές αρχές των χωρών, καταρτίζοντας λίστα με γνωστές ασθένειες, η οποία όμως περιέχει και μία ακόμη με το όνομα «Νόσος Χ».

Σε επαγρύπνηση για την επόμενη θανατηφόρα πανδημία που θα πλήξει τον πλανήτη, καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τις υγειονομικές αρχές των χωρών, καταρτίζοντας λίστα με γνωστές ασθένειες, η οποία όμως περιέχει και μία ακόμη με το όνομα «Νόσος Χ».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τι είναι η «Νόσος Χ»;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η «Νόσος Χ» χρησιμοποιείται, για να περιγράψει μια ασθένεια που είναι άγνωστη στην ιατρική επιστήμη ως αιτία ανθρώπινων λοιμώξεων. Και ως νέος παράγοντας ασθένειας -είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο, μύκητα ή άλλο παράγοντα- πιθανότατα δεν θα υπάρχουν εμβόλια και ίσως ούτε θεραπείες.

Η «Νόσος Χ», για την οποία γίνεται λόγος καθώς είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στη Γενεύη η 66η Παγκόσμια Σύνοδος του ΠΟΥ, είναι υποθετική νόσος που χρησιμοποίησε εδώ και πολλά χρόνια η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να εφαρμόσει σενάρια αντίδρασης και οργάνωσης απέναντι σε μία υποθετική πανδημία. Σε αυτή την υποθετική νόσο εντάσσονται χαρακτηριστικά που να δοκιμάζουν την αντοχή των συστημάτων Υγείας, της επιστημονικής έρευνας για την φαρμακευτική αντιμετώπιση και την παραγωγή εμβολίων, καθώς και σειρά άλλων παραμέτρων μίας υγειονομικής κρίσης.

Επιδημιολόγοι…

Ο ΠΟΥ επινόησε τον όρο «Νόσος Χ» το 2018. Ένα χρόνο αργότερα, καθώς η COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Κίνα, ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας θανατηφόρας πανδημίας που προκλήθηκε από έναν νέο ιό. Με λίγα λόγια, είχε εμφανιστεί μια «νόσος Χ».

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ένα συμβάν «νόσου Χ» να βρίσκεται προ των πυλών», σημειώνουν οι επιδημιολογοι.

«Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», εξηγούν.

Ορισμένοι ειδικοί στη δημόσια υγεία πιστεύουν ό, τι η επόμενη νόσος Χ θα είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι θα προέρχεται από άγρια ​​ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα διαχυθεί για να μολύνει ανθρώπους.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ενός συμβάντος «νόσου Χ» προ των πυλών», είπε στην nypost ο Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη. «Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε.

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση της επιδημίας της «νόσου Χ», ιατρικοί εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο ζητούν αύξηση των κονδυλίων για την υποστήριξη της επιτήρησης και της έρευνας πιθανών παραγόντων πανδημίας.

«Η πανδημία COVID-19 δεν ήταν η πρώτη που προκάλεσε τον όλεθρο στον κόσμο και δεν θα είναι η τελευταία», έγραψαν οι συγγραφείς του άρθρου Infection Control & Hospital Epidemiology. «Έτσι, πρέπει να προετοιμαστούμε για το επόμενο ξέσπασμα το συντομότερο δυνατό».

Νόσος X: Θα είναι 50% – 70% πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ