Τι δείχνει νέα διεθνής μελέτη για τα παιδιά που νόσησαν από κορωνοϊό

Ένα στα τέσσερα παιδιά που νόσησαν με Covid-19 θα εμφανίσουν μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Νότια Αμερική.

Ένα στα τέσσερα παιδιά που νόσησαν με Covid-19 θα εμφανίσουν μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Νότια Αμερική

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι αναλυτές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, αξιολόγησαν στοιχεία από 21 προηγούμενες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά 80.071 παιδιά, εκ των οποίων το 25% είχαν συμπτώματα διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων έως 12 εβδομάδων.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα πιο συχνά επίμονα συμπτώματα των παιδιών ήσαν νευροψυχιατρικά (μεταβολές διάθεσης, κόπωση, διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, προβλήματα ισορροπίας), καρδιοαναπνευστικά (δύσπνοια, ρινική συμφόρηση, πόνοι και πίεση στο στήθος, βήχας, καρδιακή αρρυθμία), δερματικά (υπερβολικός ιδρώτας, φαγούρες, απώλεια τριχών) και γαστρεντερικά (πόνοι στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, διάρροια, εμετοί, ναυτία).

Όπως ανέφερε η ερευνήτρια Σόνια Βίλαπολ του Μεθοδιστικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Χιούστον στο Τέξας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, “τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν επίσης να έχουν σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις από την μακρά Covid-19”.

Η σημασία του μεγέθους του ιϊκού φορτίου SARS-CoV-2 στα παιδιά

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά τόσο στην υγεία τους όσο και σε άλλες σημαντικές παραμέτρους για την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους, έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Για αυτόν τον λόγο γίνεται μία προσπάθεια να μελετηθούν κλινικά δεδομένα, να απαντηθούν καίρια ερωτήματα και να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για την επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.

Παρά τα μέτρα δημόσιας υγείας για τον περιορισμό του ιού, όπως μάσκες, υγιεινή χεριών, κλείσιμο σχολείου και οδηγίες για παραμονή στο σπίτι, η COVID-19 ήταν η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020.

Ενώ τα πρώιμα στοιχεία έδειξαν ότι τα παιδιά αντιπροσώπευαν μόνο το 2% των περιπτώσεων COVID-19, πιο πρόσφατες αναφορές έδειξαν ότι το 13% των διαγνωσμένων περιπτώσεων στις ΗΠΑ αφορούν παιδιά. Επιπλέον, ο αριθμός των νοσοκομειακών ασθενών COVID-19 μεταξύ παιδιών είναι παρόμοιος με αυτόν που παρατηρείται σε μια τυπική σεζόν γρίπης και οι θάνατοι COVID-19 σε παιδιά υπερβαίνουν το σύνολο που παρατηρήθηκε σε οποιαδήποτε εποχή της γρίπης.

Τον Μάρτιο του 2020, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εκθετική ανάπτυξη της πανδημίας COVID-19, τα σχολεία έκλεισαν από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 12η τάξη και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, επηρεάζοντας 57 εκατομμύρια μαθητές.

Οι επιπτώσεις της διακοπής λειτουργίας των σχολείων ήταν εκτεταμένες, συμπεριλαμβανομένης της έντονης κοινωνικής αναταραχής με επίδραση στην ψυχολογική και στην εκπαιδευτική κατάσταση των παιδιών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ