Θωμαΐδης: Νέο κύμα μολύνσεων μπορεί να δώσει η Όμικρον BA.2

«Η νέα υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2 μπορεί να δώσει νέο κύμα μολύνσεων», όπως επισήμανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

«Η νέα υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2 μπορεί να δώσει νέο κύμα μολύνσεων», όπως επισήμανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι η ΒΑ.2 έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες στη Βόρεια Ευρώπη, είναι πιθανό ότι μετά από μερικές εβδομάδες ότι μπορεί να έχουμε κύμα νέο μολύνσεων και στη Νότια Ευρώπη.

«Φαίνεται ότι η αποκλιμάκωση θα είναι πολύ πιο αργή απ ό,τι περιμέναμε. Τα λύματα αυτή την εβδομάδα δείχνουν σταθεροποίηση, μάλιστα μπορεί να κλείσουμε με οριακή αύξηση. Αυτή τη στιγμή και αισιόδοξα να το δούμε, τις επόμενες μέρες τις επόμενες εβδομάδες δε φαίνεται γρήγορη αποκλιμάκωση όπως είχαμε αναγγείλει», πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό, όμως φαίνεται κι από την κλινική επιτήρηση ότι έχουμε μια σταθεροποίηση», σημείωσε και συνέχισε: «Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι η Δέλτα δεν φεύγει από το προσκήνιο, παραμένει, είναι περίπου στο 10% αυτή τη στιγμή».

Όπως εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης, «το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε εξαφάνιση των ιώσεων, όταν πάντα αυτή την περίοδο έχουμε έξαρση ιώσεων», παραπέμποντας σε αποκλιμάκωση από τον Απρίλιο.

«Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος απωλειών είναι πολύ υψηλός 102, αλλά αποκλιμακώνεται ο δείκτης των ΜΕΘ. Η μόνη προστασία είναι ο τριπλός εμβολιασμός», σημείωσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «είμαστε σε πολύ καλύτερη εικόνα συγκριτικά με το Φεβρουάριο του 2021, παρόλο που τα κρούσματα είναι 18.000. Η Όμικρον δεν δίνει νοσηλείες ή νοσηρότητα σοβαρή, αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ