Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της AstraZeneca εμποδίζει τη μεταδοτικότητα

Στα προτερήματα του εμβολίου της Astrazeneca αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την επικείμενη έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης, επισημαίνοντας παράλληλα για ποιους λόγους τα εμβόλια για τον κορωνοϊό κατασκευάστηκαν τόσο γρήγορα.

Στα προτερήματα του εμβολίου της Astrazeneca αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την επικείμενη έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης, επισημαίνοντας παράλληλα για ποιους λόγους τα εμβόλια για τον κορωνοϊό κατασκευάστηκαν τόσο γρήγορα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου:

Υγεία και ελπίδα. Ελπίδα ότι οι αριθμοί θα αποχωρήσουν βαθμιαία. Το εμβόλιο είναι το επιστημονικό επίτευγμα του 2020. Έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια, όπως της ιλαράς, που χρειάστηκαν 10 χρόνια.

Οι λόγοι που έγινε αυτό είναι οι εξής:

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας
Η εμπειρία
Η συνεργασία
Η χρηματοδότηση
Ο μεγάλος αριθμός εθελοντών

Πάνω από 500.000 εθελοντές έχουν συμβάλει στις μελέτες για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων, περίπου 4 εκατ. έχουν εφαρμοστεί στις ΗΠΑ. Στην Αγγλία έχουν φτάσει άλλο ένα εκατ.

Και στη χώρα μας, ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα.

Η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει τη διστακτικότητα.

Αναμένουμε και της Moderna και ίσως ακολουθήσει γρήγορα της Astrazeneca. Έχει ήδη πάρει έγκριση στην Αγγλία.

Θα πρέπει να πούμε ότι τα ψηλά ποσοστά σε ορισμένες χώρες του εμβολιασμού, έχουν δημιουργηθεί γιατί ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, είχαν την τόλμη να εφαρμόσουν τα εμβόλια πριν την ολοκλήρωση των μελετών.

Το εμβόλιο της Astrazeneca ξεκίνησε στην Αγγλία και ο υπουργός το χαρακτήρισε ημέρα θριάμβου. Είναι ένα είδος εξασθενημένου ιού, που προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων και πρωτεΐνης που σκοτώνει τον κορωνοϊό.

Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησής του, έχει μία αποτελεσματικότητα 70% στην πρώτη του δόση. Οι επιστήμονες σκέφτονται ότι η δεύτερη δόση μπορεί να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες. Αυτές οι μετατροπές οφείλονται στην προσπάθεια να εκμεταλλευθούμε τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε φαρμάκου. Όπως φαίνεται, αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού, όταν αυτό το άτομο μολύνεται εκ νέου από τον ιό.

Έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα προτερήματα:

1) Είναι σταθερό στις συνήθεις συνθήκες φύλαξης
2) Είναι φθηνό
3) Μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να καλύψει μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ