Θεοδωρίδου: Στους 346.000 εμβολιασμούς υπήρξε 1 περιστατικό θρόμβωσης

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

«Σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα, επιστημονικά και τεχνικά» όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου  στη διάρκεια ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «Απασχολεί το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία και εκδηλώνεται με μια συμπτωματολογία που εκδηλώνεται».

«Σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα, επιστημονικά και τεχνικά» όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το σύνδρομο αυτό φαίνεται πως είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή μελετά όλα τα στοιχεία σχετικά με το θέμα, τα οποία αξιολογεί και κατευθύνει τη σκέψη της για τα παρακάτω βήματα.

Οι περιπτώσεις θρόμβωσης που αναφέρονται φαίνεται πως είναι ανάλογες με την αντίστοιχη πάθηση που προκαλεί η χορήγηση υπαρίνης, συνέχισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού, και σημείωσε πως για την ώρα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας.

Θεοδωρίδου: Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών. Η Εθνική Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και τις αξιολογεί, όπως σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σύνδεση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Στο ΗΒ, σε 18,1 εκατ. δόσεις AstraZeneca, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 περιπτώσεων θρομβοπενίας.

Παγκοσμίως έχουν παρατηρηθεί 44 περιπτώσεις. Δεν έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο. Τα επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό, δεν έχουν υπερβεί τον αριθμό που συνήθως έχουμε.

Στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις AstraZeneca, έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί πιθανό.

Παρά την ανησυχία που έχει αναφερθεί για τα περιστατικά αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει σημειώσει ότι το όφελος υπερτερεί της σημαντικά μικρής πιθανότητας να σχετίζονται με τα εμβόλια. Τα περιστατικά αυτά του σπάνιου συνδρόμου βρίσκονται υπό διερεύνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Οι υγειονομικοί θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα, για επεισόδια εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό.

Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό αν παρουσιάσουν τα παρακάτω:
Δύσπνοια, θωρακικό άλγος, νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγεία άνω των τεσσάρων ημερών, ή μελανιές.

Η Επιτροπή συνιστά σε άτομα με αιμοπενία κάτω των 150.000 αιμοπεταλίων, ή θρόμβωση, να έχουν μία παρακολούθηση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί, καθώς υπάρχει θεραπεία, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 47.275 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει με ημερήσιο ρεκόρ 53.000 εμβολιασμών.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εμβολιασμών τόνισε ότι σε χώρες που βρίσκονται πιο μπροστά, όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι εντυπωσιακά, επιτρέποντας την σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα.

Αλλά και στη χώρα μας, στην ηλικιακή ομάδα 80-89 ετών, από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 1.39 θάνατοι, εκ των οποίων οι 969 ανήκαν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων και μόλις 28 σε εκείνους που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. «Ο εμβολιασμός σώζει ζωές» τόνισε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ