Θεοδωρίδου: Έκτακτη ενημέρωση για την 4η δόση στους άνω των 60 ετών

Σε έκτακτη ενημέρωση προχωρά ο απόγευμα της Τρίτης 5 Απριλίου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους σχετικά με την έγκριση της τέταρτης δόσης εμβολίου, στους μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες, ξεκινώντας από τους άνω των 60 ετών.

Σε έκτακτη ενημέρωση προχωρά ο απόγευμα της Τρίτης 5 Απριλίου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους σχετικά με την έγκριση της τέταρτης δόσης εμβολίου, στους μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες, ξεκινώντας από τους άνω των 60 ετών. ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως είναι γνωστό η ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι του κορωνοϊού είχε σταματήσει και όπως είχε πει ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα γινόταν και πάλι σε ζωντανή μετάδοση, αν υπήρχε σημαντικός λόγος.

Σημερινή έκτακτη ενημέρωση

Έτσι, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «σήμερα, Τρίτη 5 Απριλίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους».

Σημειώνεται ότι σήμερα σε τηλεδιάσκεψη τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφασίζουν για την έγκριση της τέταρτης δόσης εμβολίου, στους μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες, ξεκινώντας ακόμη και από τους άνω των 60 ετών.

Επίσης, σήμερα συνεδριάζει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το πλάνο άρσης των μέτρων που έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν εισηγηθεί να μην αρθεί κανένα μέτρο έως και την Πρωτομαγιά.

Ποιοι θα κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση δεν θα αφορά αμέσως όλους τους άνω των 60 ετών.

Εκτιμάται ότι θα προτεραιοποιηθούν σε υποομάδες όπως είχε γίνει στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, δηλαδή πρώτα θα εμβολιαστούν οι άνω των 85 ετών, μετά οι 80-84 ετών και ούτω καθεξής. Η σύσταση θα αφορά και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Εξάλλου, στα μέσα Μαρτίου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, είχε πει χαρακτηριστικά:

«Η ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ηλικίας και συνεπώς λόγω γήρανσης και του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά για την 4η δόση ότι δεν προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με την τρίτη δόση. Όμως για τα ηλικιωμένα άτομα, την ομάδα που κατά προτεραιοποίηση εμβολιάστηκε πρώτη, και αυτές οι μικρές αλλαγές της ανοσιακής ενίσχυσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αποδεκτός ένας δεύτερος επαναληπτικός ή αναμνηστικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους και ευάλωτα άτομα σε δομές, με διαφορετική ηλικία ανά κράτος. Η Σουηδία προτείνει άτομα άνω των 80 χρόνων, η Γερμανία άνω των 70, η Αγγλία άνω των 75».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ