Θεμιστοκλέους: Κάθε γιατρός θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες

  • Συνέντευξη / Κοσμάς Ζακυνθινός

«Ως γιατρός πιστεύω ότι κάθε γιατρός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και να λειτουργεί με γνώμονα την προάσπισή της δημόσιας υγείας, για αυτό και η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες από όσους υπηρετούν άλλα κίνητρα και επηρεάζουν λανθασμένα τη δημόσια γνώμη» όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας πως «Οι γιατροί που παραπληροφορούν έστω και έναν πολίτη πρέπει να τιμωρηθούν. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και δικλείδες ασφαλείας που εφαρμόζονται για αυτές τις περιπτώσεις. Χαρακτηριστική είναι και η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς που βλέπουμε ότι είναι ένα μέτρο που αποδίδει».

«Ως γιατρός πιστεύω ότι κάθε γιατρός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και να λειτουργεί με γνώμονα την προάσπισή της δημόσιας υγείας, για αυτό και η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες από όσους υπηρετούν άλλα κίνητρα και επηρεάζουν λανθασμένα τη δημόσια γνώμη» όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους
Μάριος Θεμιστοκλέους

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κύριε Θεμιστοκλέους, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης για αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση, ο σχεδιασμός για επίτευξη ανοσίας και καλύτερα ποσοστά εμβολιασμών προσκρούει στη δυσπιστία των πολιτών. Ποιες οι σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας για την αλλαγή αυτού του κλίματος αλλά και πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα που θέτει το υπουργείο Υγείας;

Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, και θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε πετύχει μέχρις στιγμής, κατά κοινή ομολογία, ένα πολύ καλά οργανωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Έχουμε εμβολιάσει το 60% του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Άρα μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία 7 στους 10 ενήλικες συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Είναι δεδομένο ότι έχουμε κι άλλο δρόμο μπροστά μας, ώστε να πείσουμε του υπόλοιπους. Καθημερινά επεξεργαζόμαστε σκέψεις και προτάσεις και υλοποιούμε πολύ σημαντικές δράσεις όπως ο εμβολιασμός σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι μετανάστες, άστεγοι, και οι Ρομά, ο εμβολιασμός κατ΄ οικον και σε απομακρυσμένες περιοχές με κινητά συνεργεία.

Έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με τους ιδιώτες ιατρούς, έτσι ώστε όποιος ιδιώτης γιατρός το επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Θα το επεκτείνουμε και στους παιδίατρους, δίνοντας την ευκαιρία να γίνονται εμβολιασμοί στα ιδιωτικά ιατρεία, και με το εμβόλιο της Pfizer και γενικά δουλεύουμε εντατικά ώστε να πείσουμε περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί.

Κατά πόσο σας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων; Μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν επαρκή κάλυψη έναντι των υπαρχουσών παραλλαγών;

Μεταλλάξεις πάντα υπήρχαν στις πανδημίες όσον αφορά του ιούς και τους κορωνοϊούς. Αυτή τη στιγμή όλα τα στοιχεία που έχουμε, δείχνουν ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια παρέχουν αποτελεσματική προστασία έναντι συμπωματικής νόσου, βαριάς λοίμωξης και ανάγκες σε εισαγωγή σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.

Έχουμε την μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που ακόμη και για την μετάλλαξη Δ έδειξε π.χ. για το εμβόλιο της Pfizer ότι παρέχει προστασία 88% έναντι της συμπωματικής νόσου και 96% προστασία έναντι σοβαρής νόσου που χρήζει νοσηλείας. Αυτά τα ποσοστά είναι πάρα πολύ ψηλά και είναι βέβαιο ότι δείχνουν μια επαρκή κάλυψη έναντι των υπαρχουσών παραλλαγών.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ο μόνος τρόπος να περισώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης μιας μετάλλαξης είναι ο εμβολιασμός.

Μάριος Θεμιστοκλέους
Μάριος Θεμιστοκλέους
Έγγραφο που συνέταξε η βρετανική Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (SAGE) αναφέρει, η εξάλειψη του ιού «θα είναι απίθανη» και οι επιστήμονες έχουν «την σιγουριά να δηλώσουν ότι πάντα θα υπάρχουν μεταλλάξεις με πιθανότητες ότι μια νέα μετάλλαξη θα διαφεύγει τα τρέχοντα εμβόλια». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούμε πάλι στο σημείο «0»;

Αυτό δεν είναι πιθανό, το πιθανότερο σενάριο είναι να καταλήξει ο κορωνοϊός, μετά από ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα έχει εμβολιαστεί και ένα ποσοστό πληθυσμού που θα έχει νοσήσει, ως μια βαριά γρίπη, να ενταχθεί τελείως στην καθημερινότητα μας και να συνεχίσουμε μια κανονική, κοινωνική και οικονομική ζωή. Συνήθως στις πανδημίες δεν παρουσιάζεται κάποια μετάλλαξη στην πορεία που να είναι χειρότερη από το πρώτο κύμα, άρα δεν είναι πιθανό να συμβεί αυτό.

Κύριε Θεμιστοκλέους, σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού, υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί σε περισσότερους κλάδους προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια Υγεία;

Η υποχρεωτικότητα αυτή τη στιγμή έχει εφαρμοστεί στον τομέα της υγείας, στους υγειονομικούς μας και στους ανθρώπους που εργάζονται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά γιατί οι εργαζόμενοι αυτοί ζουν και εργάζονται σε περιβάλλοντα που η απόφαση τους για τον μη εμβολιασμό τους, θέτει σε κίνδυνο και τη ζωή τους αλλά και άλλων ανθρώπων, οι οποίοι είναι ευάλωτοι στη νόσο. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν στοχεύουμε στην προστασία τους.

Η απόφαση για επέκταση υποχρεωτικότητας σε άλλους κλάδους και άλλων επαγγελματικών ομάδων είναι υπό συζήτηση, όμως αυτό θα εξετασθεί με βάση τα δεδομένα που έχουμε, με βάση τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο «μεγάλος ασθενής» που ήταν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπήρξε ο «μεγάλος μαχητής» στη χώρα μας, παρά τις χρόνιες αντιξοότητες. Ποια είναι τα επόμενα βήματα από το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση του κρίσιμου αυτού τομέα;

Η Επιχείρηση Ελευθερία μας δείχνει το δρόμο. Ας δούμε λίγο τι πετύχαμε με την επιχείρηση Ελευθερία. Παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες προσφέροντας ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε όλο τον πληθυσμό. Από τα πιο μικρά απομονωμένα νησιά της πατρίδας μας μέχρι τα ορεινά χωριουδάκια, εμβολιάστηκαν στα εμβολιαστικά μας κέντρα επιχειρηματίες, εφοπλιστές, μισθωτοί, αγρότες, άνεργοι.

Ψηφιοποιήσαμε όλη τη διαδικασία, από την είσοδο του εμβολίου στη χώρα μας μέχρι το «τσίμπημα» στο εμβολιαστικό κέντρο. Οργανώσαμε τη δομή της επιχείρησης «Ελευθερία». ώστε να δουλεύει με επιτελικό τρόπο, να συντονίζει την άψογη συνεργασία μεταξύ. υπουργείων, οργανισμών του δημοσίου και ιδιωτικών εταιρειών.

Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα.

Στην προσπάθεια αυτή θα χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να επισημάνω. ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης αντιστοιχούν 270 εκατ. για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. και ο απώτερος στόχος είναι ένα νέο σύστημα με τη συμμετοχή και τη συνεργασία. του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους. συμπολίτες μας.

«Η συμμετοχή γιατρών και οι διαφορετικές απόψεις γιατρών που συμμετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι κάτι πολύ σοβαρό» όπως τονίσατε πρόσφατα. Παρόλα αυτά υπάρχουν χαμηλά αντανακλαστικά από την πολιτεία ως προς την θωράκιση των πολιτών. Κύριε Θεμιστοκλέους, πώς σκοπεύετε να εφαρμόσετε αυτούς τους κανόνες; Θα υπάρξουν νέα αυστηρότερα μέτρα;

Ως γιατρός πιστεύω ότι κάθε γιατρός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένους. κανόνες και να λειτουργεί με γνώμονα την προάσπισή της δημόσιας υγείας, για αυτό και η. Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες από όσους υπηρετούν άλλα κίνητρα και. επηρεάζουν λανθασμένα τη δημόσια γνώμη. Οι γιατροί που παραπληροφορούν έστω και έναν πολίτη πρέπει να τιμωρηθούν. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και δικλείδες ασφαλείας που εφαρμόζονται για αυτές τις περιπτώσεις. Χαρακτηριστική είναι και η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς που βλέπουμε ότι είναι ένα μέτρο που αποδίδει.

Κάθε επαγγελματίας υγείας είναι υποχρεωμένος να ασκεί το επάγγελμα του εντός συγκεκριμένου πλαισίου. Αυτό είναι ξεκάθαρο και η υποχρέωση της Πολιτείας και των. συντεταγμένων οργάνων της, είτε είναι δημόσιο είτε είναι ιατρικοί σύλλογοι, είναι να. καθορίσει αυτή την διαδικασία, έτσι ώστε να μην ξεφεύγει εκτός επιστημονικών δεδομένων. Δεν θα συμφωνήσω στα χαμηλά αντανακλαστικά γιατί οι περισσότερες περιπτώσεις οι οποίες. έχουν αναφερθεί από ιατρούς έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι στιγμής, έχουν γίνει και. έχουν δρομολογηθεί οι καταγγελίες.

Ζούμε όμως σε μια εποχή όπου η πληροφορία κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα μέσω των. μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάζονται πολλές φορές άτομα που δεν είναι. επαγγελματίες υγείας να δηλώνουν γιατροί και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Αυτό απαιτεί προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας και ειδικά της οργανωμένης πολιτείας να το αντιμετωπίσει.

Πηγή: The Doctor

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ