Τα επτά rapid tests που βρίσκουμε σήμερα στο εμπόριο – Συγκριτικό τεστ

Τα γρήγορα (rapid) τεστ αντιγόνων για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, είναι ταχύτερα, φθηνότερα, πιο εύχρηστα σε σχέση με τα μοριακά διαγνωστικά τεστ.

Τα γρήγορα (rapid) τεστ αντιγόνων για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, είναι ταχύτερα, φθηνότερα, πιο εύχρηστα σε σχέση με τα μοριακά διαγνωστικά τεστ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παράλληλα μπορούν να δείξουν με μεγάλη ακρίβεια αν κάποιος βρίσκεται στην πιο μολυσματική φάση της λοίμωξης, σύμφωνα με μια νέα γερμανική έρευνα αξιολόγησης τους.

Οι Γερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charite του Βερολίνου, με επικεφαλής τον κορυφαίο ιολόγο και επιδημιολόγο της χώρας Κρίστιαν Ντρόστεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το Nature, αξιολόγησαν επτά διαθέσιμα στο εμπόριο rapid τεστ. Πρόκειται για τα:

  • Abbott Panbio,
  • RapiGEN Biocredit,
  • Healgen,
  • Coris Bioconcept,
  • R-Biopharm Rida,
  • NAL von minden NADAL,
  • Roche/SD B
Συγκεκριμένες πρωτεΐνες ή αντιγόνα

Τα γρήγορα τεστ ανιχνεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες ή αντιγόνα πάνω στην επιφάνεια του κορωνοϊού. Οι Γερμανοί επιστήμονες εφάρμοσαν τα επτά τεστ σε μια μεγάλη γκάμα δειγμάτων. Μεταξύ αυτών και από ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό μέσω μοριακού τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR).

Διαπιστώθηκε ότι τα πέντε πιο ευαίσθητα τεστ αντιγόνων ανίχνευσαν την παρουσία του κορωνοϊού στο 95% των δειγμάτων που είχαν υψηλές συγκεντρώσεις γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 (από 3,4 έως 74 εκατομμύρια αντίγραφα ανά χιλιοστό του λίτρου).

Τέτοια υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου παρατηρούνται στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας των συμπτωμάτων της Covid-19, όταν οι περισσότεροι ασθενείς είναι πιθανότερο να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι, καθώς καταγράφεται διεθνώς ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα γρήγορα test, προκειμένου να επιταχυνθεί ο έλεγχος ολοένα μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, η νέα μελέτη δείχνει ότι τα τεστ αυτά, που «πιάνουν» τους φορείς του ιού στην πιο μολυσματική και μεταδοτική φάση τους, μπορούν να διευκολύνουν τη λήψη των αποφάσεων από τις υγειονομικές αρχές.

Τα γρήγορα τεστ

Τα περισσότερα rapid test αντιγόνου για COVID-19 (Ag-RDT) χρησιμοποιούν ως μέθοδο την ανοσοχρωματογραφία. H μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο HIV, ελονοσίας και γρίπης. Τα Ag-RDT συνήθως αποτελούνται από μια πλαστική κασέτα με θέση εισαγωγής του δείγματος (sample) και ρυθμιστικό διάλυμα (buffer).

Η κασέτα αυτή περιλαμβάνει και δοκιμασία ελέγχου για την επιβεβαίωση της σωστής λειτουργίας της κασέτας (control). Στην περίπτωση των rapidtestγια τον SARS-CoV-2, ο στόχος είναι συχνά μια πρωτεϊνη του νουκλεοκαψιδίου του ιού, που προτιμάται λόγω της σχετικής αφθονίας της. Συνήθως, όλα τα υλικά που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της δοκιμής, συμπεριλαμβανομένων των υλικών συλλογής δειγμάτων, παρέχονται στο εμπορικό κιτ, με εξαίρεση ένα χρονόμετρο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ