Συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV – Η συνταγογράφηση

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα και πριν από λίγες μόλις μέρες δημοσιεύθηκε υπουργική απόφαση του υπ. Υγείας Θάνου Πλεύρη, με βάση την οποία συστήνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα και πριν από λίγες μόλις μέρες δημοσιεύθηκε υπουργική απόφαση του υπ. Υγείας Θάνου Πλεύρη, με βάση την οποία συστήνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι δράσεις για τη στήριξη των ανθρώπων με AIDS «δεν έχουν ούτε κομματικό χρώμα ούτε πολιτική απόχρωση. Είναι δράσεις τις οποίες όλοι μαζί στηρίζουμε» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Υγείας πριν από την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις που έχουν γίνει και σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο θεραπείας, όπως «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση της αντιρετροϊκής θεραπείας, που πλέον είναι και πραγματικότητα, καθώς εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, όπως επίσης και το Εθνικό Μητρώο για τους ασθενείς που πάσχουν από HIV».

Δράσεις για τη στήριξη των ατόμων με HIV

«Παράλληλα, μαζί με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχουμε νομοθετήσει το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας για άτομα με HIV λοίμωξη που βρίσκονται σε θεραπευτική αγωγή, ενώ στο σχετικό νομοσχέδιο νομοθετήσαμε τη σύσταση μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο “Αττικό” όπου πλέον είμαστε στο στάδιο πια της υλοποίησης για να μπορούν και αυτά τα άτομα να έχουν το δικαίωμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης.

Σκοπός του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη είναι:
  • Να καταγραφούν όλοι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη που διαγιγνώσκονται ή / και στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας στην ελληνική επικράτεια.
  • Να συλλεχθούν ακριβή, αναγκαία και πρόσφορα δεδομένα, που θα αφορούν επιδημιολογικά στοιχεία, τη σταδιοποίηση της νόσου, χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης και της πορείας της νόσου καθώς και στοιχεία της μονάδας / τμήματος και του θεράποντος ιατρού.
  • Να χρησιμοποιηθούν τα συλλεχθέντα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, την κατανομή ανά ηλικία και φύλο, την πορεία της νόσου, την παρακολούθηση των εκβάσεων, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εφαρμοζόμενων θεραπειών.
  • Να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας και η αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους.
  • Να καταστεί εφικτή η παροχή στο επιστημονικό δυναμικό της δυνατότητας διαχείρισης και παρακολούθησης των συγκεκριμένων ασθενών σε όλη την επικράτεια.
  • Να διασφαλιστεί η δυνατότητα καταγραφής όλων των απαραίτητων ιατρικών δεδομένων που σχετίζονται με την επιβεβαίωση της διάγνωσης των ασθενών, βάσει των επιστημονικών κριτηρίων ένταξής τους στο Μητρώο.
  • Να διασφαλιστεί η δυνατότητα περιοδικής καταγραφής και παρακολούθησης των δεικτών και παραμέτρων που κρίνονται απαραίτητες για την ανάλυση της πορείας των ασθενών.
  • Να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων καθώς και εξετάσεων παρακολούθησης της νόσου σε άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη.
  • Να διευκολυνθεί η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ).
  • Να καταστεί εφικτή η συλλογή ανωνυμοποιημένων ή ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων για έρευνα, με δυνατότητα πρόσβασης της επιστημονικής κοινότητας σε αυτά, μετά από αιτιολογημένο αίτημα.
Και ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Παράλληλα, εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης για άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη.

Η συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA ή άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης για άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ