Σύσταση για παύση εμβολιασμών με AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

Την παύση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών στην Ελλάδα αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή Εμβολιασμού, με τους πολίτες να μπορούν να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία εμβόλια, της Pfizer, της Moderna και της Johnson. Η εισήγηση θα αφορά ακόμα και εκείνους που έχουν ήδη κλεισμένο ραντεβού με AstraZeneca.

Την παύση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών στην Ελλάδα αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή Εμβολιασμού, με τους πολίτες να μπορούν να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία εμβόλια, της Pfizer, της Moderna και της Johnson

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται στους άνω των 30 ετών. Ανακοινώσεις για το αν θα επεκταθεί ο περιορισμός της χρήσης του, αναμένεται να γίνουν κατά την απογευματική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, οπότε θα απαντηθεί και το ερώτημα τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου και τελούν εν αναμονή της δεύτερης.

Αυτή η σύσταση προς τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 να εμβολιαστούν με κάποιο άλλο από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια θεωρήθηκε ότι μπορει να γίνει στην παρούσα φάση επειδή το επιτρέπει η σχετικά καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και το ελεγχόμενο ιικό φορτίο.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από μέλη της επιτροπής και στελέχη του υπουργείου που ενημερώθηκαν για τη σύσταση αυτή – που επανοδρομολογει το εμβολιαστικο πρόγραμμα- εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν και επιδεινωθούν, πιθανόν να αλλάξει και η εισήγηση της επιτροπής. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, αυτή των συστάσεων για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19, που εξαρτάται κυρίως από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

EMA: Όχι στη χορήγηση εμβολίων AstraZeneca και στους άνω των 60

Οι χώρες θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και σε άτομα άνω των 60 ετών, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για τις σπάνιες θρομβώσεις και ενώ όλο και περισσότερα εμβόλια γίνονται διαθέσιμα.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ