Σύψας για το εμβόλιο της Οξφόρδης: Έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο

Τον προβληματισμό του για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και τις εξελίξεις στο «μέτωπο» του εμβολίου εξέφρασε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Τον προβληματισμό του για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και τις εξελίξεις στο «μέτωπο» του εμβολίου εξέφρασε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του κ. Γιώργου Παπαδάκη, ο λοιμωξιολόγος κ. Νίκος Σύψας, σχολίασε τη χθεσινή άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώνοντας ότι το φθινόπωρο δεν ξεκίνησε καλά.

«Ξεκινάμε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με πολλά κρούσματα. Και χθες είχαμε πολλά κρούσματα. Το πιο ανησυχητικό είναι οι διασωληνώσεις που ξεπερνούν τις 40 και συνεχίζουν να αυξάνονται».

Ο καθηγητής κ. Νίκος Σύψας εστίασε στα αυξημένα κρούσματα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώνει ότι «οι επιστρέφονται (σ.σ. από διακοπές) κουβαλάνε μαζί τους και τον ιό, με συνέπεια να διασπείρεται στην κοινότητα και να φτάνει σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες».

Κορωνοϊός -Σύψας: Τι ισχύει για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε εκείνο το σημείο τόνισε ότι «ξεκινάμε το φθινόπωρο χειρότερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Για τον χειμώνα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Υπάρχουν τα καλά και τα κακά σενάρια. Εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο».

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, και τη δυσχερή εξέλιξη με τις επιπλοκές, ο Νίκος Σύψας είπε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει αν το νόσημα που εμφανίστηκε σχετίζεται με το εμβόλιο ή όχι. Ο καθηγητής εξήγησε ότι η εν λόγω έρευνα για τις επιπλοκές θα ολοκληρωθεί σε διάστημα κάποιων ημερών, όχι εβδομάδων ή μηνών.

Κορωνοϊός: Τον επόμενο χρόνο πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

«Αν δεν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης για το εμβόλιο είμαστε όλοι επιφυλακτικοί. […] Ο δρόμος μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε το εμβόλιο είναι πολύ μακρύς και δύσβατος και το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο από κανέναν. Τον επόμενο χρόνο, κατά την άποψή μου, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ