Συμφωνία ΕΟΠΥΥ με την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Φορέων Αυστρίας

Σε διοικητική συμφωνία για τις αποζημιώσεις παροχών ασθενείας σε είδος προχώρησαν ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Φορέων Αυστρίας (Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger).

ΕΟΠΥΥ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κύριο όφελος της συμφωνίας είναι η αποκατάσταση και εδραίωση αισθήματος πίστης και εμπιστοσύνης προς τον ΕΟΠΥΥ και προς τη χώρα μας, με στόχο την απρόσκοπτη χορήγηση περίθαλψης σε ασφαλισμένους ελληνικών φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο έδαφος της Αυστρίας.

Η εικόνα εξωστρέφειας που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός, η ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους παρόχους υγείας, η απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και ο γενικότερος εξορθολογισμός των δαπανών, συνετέλεσαν στην επίτευξη της συμφωνίας.

Πλήρης αποδοχή του ευρωπαϊκού φορητού εντύπου S2 GR

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Σύνδεσης της Αυστρίας δεσμεύτηκε ως προς την πλήρη αποδοχή του ευρωπαϊκού φορητού εντύπου S2 GR, που αφορά στο «Δικαίωμα προγραμματισμένης θεραπευτικής αγωγής», από τον Ιανουάριο του 2019, από το Δίκτυο Παρόχων Υγειονομικής Περίθαλψης της Αυστρίας, ειδικότερα από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης (ΑΚΗ), στο οποίο παραπέμπεται για μεταμόσχευση πνευμόνων μεγάλος αριθμός Ελλήνων ασθενών πασχόντων από κυστική ή πνευμονική ίνωση μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και από το St Anna Kinderspital Παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Επισημαίνεται, ότι από το 2016 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης απαιτούσε την κατάθεση χρηματικής προκαταβολής για την εισαγωγή Ελλήνων ασθενών προς μεταμόσχευση ή για προ-μεταμοσχευτικό έλεγχο και για τους λοιπούς επανελέγχους, κατόπιν εντολών από το υπουργείο Υγείας της Αυστρίας.

Σημειώνεται, ότι ο ΕΟΠΥΥ ανταποκρίθηκε πλήρως στα αιτήματα Ελλήνων ασθενών για μεταμοσχεύσεις στο εν λόγω νοσοκομείο καθόλο αυτό το χρονικό διάστημα, αποπληρώνοντας προκαταβολικά υψηλά ποσά προκειμένου να μη διακυβευθεί η ασφάλεια και η ζωή τους. Επιπρόσθετα, προέβλεψε στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) την πλήρη αποζημίωση των δαπανών νοσηλείας εκτός Ελλάδας σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων όταν πραγματοποιούνται με ή χωρίς αποδοχή του S2 GR σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στο πλαίσιο Διμερών Συνομιλιών στη Βιέννη, προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις και αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των Οργανισμών Σύνδεσης των δύο κρατών-μελών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ