Στο εδώλιο γιατρός που έκανε ευθανασία σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται γιατρός που έκανε ευθανασία σε γυναίκα που υπέφερε από άνοια, στην Ολλανδία. Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση τέτοιας φύσης στη χώρα, η οποία έχει νομιμοποιήσει την ευθανασία από το 2002. Η γιατρός κοίμισε την ασθενή, η οποία φέρεται να προέβαλε αντίσταση πριν της χορηγήσει την θανατηφόρα δόση, με τη βοήθεια των συγγενών της που την κρατούσαν ακίνητη.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται γιατρός που έκανε ευθανασία σε γυναίκα που υπέφερε από άνοια, στην Ολλανδία

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το BBC, οι δικαστές δεν αποζητούν κάποια βαριά ποινή για την γιατρό, ωστόσο μέσα από την υπόθεση επιθυμούν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο να εφαρμόζεται η ευθανασία σε άτομα που υποφέρουν από άνοια και ως εκ τούτο αδυνατούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Τι συνέβη στην υπόθεση ευθανασίας

Μπορεί στην Ολλανδία η ευθανασία να επιτρέπεται, ωστόσο η νομοθεσία γύρω από την εφαρμογή της είναι πάρα πολύ αυστηρή. Η ασθενής διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ το 2012. Σε γραπτή της δήλωση ανέφερε από την πρώτη στιγμή πως επιθυμεί την ευθανασία. Πριν φτάσει σε σημείο που θα χρειάζεται βοήθεια στο σπίτι προκειμένου να αυτοεξυπηρετηθεί.

«Θέλω να είμαι σε θέση να αποφασίσω (πότε θα πεθάνω) όσο έχω ακόμη τις αισθήσεις μου. Όταν κρίνω πως είναι η κατάλληλη στιγμή». Αυτή η φράση είναι που έβαλε τις δικαστικές αρχές σε σκέψεις.

Την ημέρα της ευθανασίας, το 2016, η γιατρός της χορήγησε ηρεμιστικό στον καφέ ώστε να χάσει τις αισθήσεις της. Ωστόσο, η γυναίκα ξύπνησε και χρειάστηκε να την κρατήσουν ακίνητη, η κόρη και ο σύζυγός της, όσο η διαδικασία της ευθανασίας προχωρούσε.

Τι αναζητά το δικαστήριο στην υπόθεση της ευθανασίας

«Η κρίσιμη ερώτηση είναι μέχρι ποιου σημείου μπορεί ο γιατρός να συνεχίσει να συμβουλεύεται τον ασθενή με άνοια. Αν εκείνος έχει αιτηθεί νωρίτερα ευθανασίας» αναφέρει εκπρόσωπος της εισαγγελίας που ασχολείται με την υπόθεση. Η δικαστική αρχή δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις της γιατρού. Ωστόσο υποστηρίζει πως θα μπορούσαν να γίνουν πιο εντατικές συζητήσει με τον ασθενή.

Από την πλευρά της πάντως η κόρη της ασθενή ευχαριστεί δημόσια τη γιατρό. «Ελευθέρωσε τη μητέρα μου από την νοητική φυλακή στην οποία είχε καταλήξει» αναφέρει η κόρη της γυναίκας που πέθανε με ευθανασία. Το αποτέλεσμα της δίκης αναμένεται σε δύο εβδομάδες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ