ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗSOS από 40.000 ασθενείς για τα αντισώματα μακράς δράσης AZD7442

SOS από 40.000 ασθενείς για τα αντισώματα μακράς δράσης AZD7442

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν περί τους 40.000 ασθενείς στην Ελλάδα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην εγκεκριμένη θεραπεία του συνδυασμού αντισωμάτων μακράς δράσης AZD7442 (της AstraZeneca), για προφύλαξη πριν από την έκθεση στην COVID-19.

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν περί τους 40.000 ασθενείς στην Ελλάδα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην εγκεκριμένη θεραπεία του συνδυασμού αντισωμάτων μακράς δράσης AZD7442 (της AstraZeneca), για προφύλαξη πριν από την έκθεση στην COVID-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ανησυχία για την έλλειψη πρόσβασης των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στα αντισώματα AZD7442, εντάθηκε ακόμα περισσότερο τα τελευταία 24ωρα, μετά και τις δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κ. Μίνας Γκάγκα η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού δεν φαίνεται να δουλεύουν τα μονοκλωνικά. Έχουμε φέρει αντιικά που λειτουργούν. Υπάρχουν μονοκλωνικά περιορισμένης παραγωγής για πρόληψη και αφορούν συγκεκριμένους ασθενείς».

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr μια σειρά από Συλλόγους Ασθενών μολονότι έχουν ήδη επικοινωνήσει για το μείζον ζήτημα της πρόληψης με ανεξάρτητες επιστολές τους προς το υπουργείο Υγείας, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση για τη διαδικασία ή έναρξη διαπραγμάτευσης με την φαρμακευτική που θα τα εισάγει.

Μάλιστα, όπως τονίζουν «Με τη χαλάρωση των μέτρων και την επιστροφή στην όποια κανονικότητα, είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ η πρόσβαση μας στα μονοκλωνικά αντισώματα μακράς δράσης. Είναι κρίσιμη η παροχή πρόσθετης προστασίας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που είναι πιο ευάλωτοι στον ιό».

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει εκ νέου επικοινωνία με την κ. Γκάγκα, επιχειρώντας να λάβουν σαφέστερες απαντήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις της.

Δεκάδες μελέτες δείχνουν ότι ανοσοκατεσταλμένα άτομα παράγουν σημαντικά λιγότερα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, σε σύγκριση με τα υγιή. Σε πολλές από αυτές τις μελέτες, το ποσοστό των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων που παρουσίασαν προστατευτική ανοσολογική απόκριση ήταν μεταξύ 0 και 60%.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη ανάλυση δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο έδειξε ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς με μεταμόσχευση έχουν 485 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν λόγω της COVID-19 σε σχέση με τα υγιή εμβολιασμένα άτομα.

Ο ρόλος των αντισωμάτων από την COVID-19

Μολονότι τα εμβόλια συμβάλλουν αποδεδειγμένα στη μείωση της συχνότητας νοσηλειών και θανάτων από την COVID-19, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο που μπορεί να χρειαστεί να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις, παρά τον εμβολιασμό.

Όπως έχουν αποδείξει τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, ορισμένα άτομα μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς σε ένα εμβόλιο λόγω κάποιου υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν η οποία υπονομεύει ή καταστέλλει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ενδεικτικά, οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID-19 σε περίπτωση που μολυνθούν είναι οι ασθενείς με:

  • Αιματολογικές Κακοήθειες
  • Ενεργή χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία
  • Μεταμοσχεύσεις
  • Αιμοκάθαρση
  • Λήψη Ανοσοκατασταλτικών Φαρμάκων π.χ. αγωγή για λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα non-Hodgkin λέμφωμα
  • Πρωτοπαθής ανοσοανεπάρκεια
Τι δείχνουν οι μελέτες για τα αντισώματα μακράς δράσης

Πολλαπλές ανεξάρτητες μελέτες ζωντανών ιών και ψευδοϊών έδειξαν ότι το AZD7442 διατηρεί εξουδετερωτική δράση έναντι της παραλλαγής Όμικρον και όλων των μέχρι σήμερα παραλλαγών ειδικού ενδιαφέροντος του SARS-CoV-2.

Μάλιστα, συνδυάζοντας δύο ιδιαίτερα ισχυρά αντισώματα με διαφορετικές και συμπληρωματικές δραστηριότητες κατά του ιού, το AZD7442 έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει πιθανή αντοχή με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Το AZD7442 έλαβε Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) στις ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου 2021 για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) της COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους (ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν 40 κιλά ή περισσότερο) με μέτρια έως σοβαρή ανοσογονική ανεπάρκεια λόγω ιατρικής κατάστασης ή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων και οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν επαρκή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, καθώς και σε εκείνα τα άτομα για τα οποία δεν συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 λόγω ιστορικού σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε ένα COVID-19 εμβόλιο.

Το AZD7442, είναι ένας συνδυασμός δύο LAAB (Long Acting AntiBodies) – tixagevimab (AZD8895) και cilgavimab (AZD1061) – που προέρχονται από Β-κύτταρα που δωρίστηκαν από ασθενείς σε ανάρρωση μετά τον ιό SARS-CoV-2. Τα ανθρώπινα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt και αδειοδοτήθηκαν στην AstraZeneca τον Ιούνιο του 2020, συνδέονται σε διακριτές θέσεις στην πρωτεϊνική ακίδα του SARS-CoV-25 και βελτιστοποιήθηκαν από την AstraZeneca με παράταση ημιζωής και μειωμένη δέσμευση υποδοχέα Fc και συμπλήρωμα C1q.

Η παράταση του χρόνου ημιζωής υπερτριπλασιάζει την ανθεκτικότητα της δράσης του σε σύγκριση με τα συμβατικά αντισώματα και θα μπορούσε να προσφέρει έως και 12 μήνες προστασίας από την COVID-19 μετά από μία μόνο χορήγηση· δεδομένα από τη δοκιμή φάσης III PROVENT δείχνουν προστασία που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Η μειωμένη δέσμευση του υποδοχέα Fc στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξαρτώμενης από τα αντισώματα ενίσχυσης της νόσου – ένα φαινόμενο στο οποίο τα ειδικά για τον ιό αντισώματα προάγουν, αντί να αναστέλλουν, λοίμωξη ή/και νόσο. Το AZD7442 χορηγείται ως ενδομυική δόση των 150 mg tixagevimab και 150 mg cilgavimab, χορηγούμενο σε δύο ξεχωριστές, διαδοχικές ενέσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ