Ράπτη: Πρόβλημα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζει 1 στα 4 παιδιά

Λόγω της πανδημίας, τα παιδιά και οι έφηβοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλες ανατροπές σε ότι αφορά τις καθημερινές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσης όπως ανέφερε η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Λόγω της πανδημίας, τα παιδιά και οι έφηβοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλες ανατροπές σε ότι αφορά τις καθημερινές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσης όπως ανέφερε η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με θέμα «Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας: Ψυχική Υγεία για Παιδιά και Εφήβους», συμμετείχε η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Κατά την τοποθέτησή της, ως βασική ομιλήτρια, η κα Ράπτη αναφέρθηκε στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε καθολική και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχονται στους νέους στην Ευρώπη επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στο στίγμα και τους αποκλεισμούς.

Λόγω της πανδημίας, τα παιδιά και οι έφηβοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλες ανατροπές σε ότι αφορά τις καθημερινές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσης. Πολλές χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης και της παραίτησης από αγαπημένες δραστηριότητες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, καθώς και αύξηση στον διαδικτυακό εθισμό.

Ράπτη: Πρόβλημα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζει 1 στα 4 παιδιά 

Τα ευρήματα είναι δυστυχώς αμείλικτα: Ένα στα τέσσερα παιδιά ή έφηβους στην Ευρώπη υποφέρει από πρόβλημα ψυχικής υγείας και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από ποτέ.

Όταν είχα την τιμή να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας, συνειδητοποίησα την έλλειψη εγκαταστάσεων και υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας, ειδικά για παιδιά και εφήβους. Στη συνέχεια, σημείωσε η κα Ράπτη, πραγματοποιήσαμε μια κοινή επισκόπηση, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ/Ευρώπης που μας επέτρεψε να χαρτογραφήσουμε την τρέχουσα κατάσταση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας, για να διασφαλίσουμε ότι οι ενέργειές μας θα είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Αυτή η επισκόπηση οδήγησε στη δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας που συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία για την επόμενη δεκαετία, με την τεχνική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ. Το Σχέδιο Δράσης αποτελείται από 10 άξονες, ο 3ος εκ των οποίων αφορά αποκλειστικά παιδιά και εφήβους.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ταχέως υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν προτάσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση πρωτογενών δράσεων για την Ψυχική Υγεία και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ύψους περίπου 55 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη Μονάδων Ψυχικής Υγείας και υπηρεσιών για ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε διάφορες ομάδες-στόχους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο ευάλωτους, τα παιδιά και τους εφήβους μας. Με εντυπωσιακούς ρυθμούς, έχουν ήδη προκηρυχθεί και δημοπρατηθεί 66 νέες κοινοτικές μονάδες Ψυχικής Υγείας.

Παράλληλα, εγκαινιάσαμε πρόσφατα το νέο Γραφείο του Π.Ο.Υ στην Αθήνα που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη βελτίωση της Ποιότητας της Φροντίδας. Η δημιουργία του Γραφείου σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη χώρα μας καθώς και για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ και τις χώρες της Μεσογείου.

Μέσω της χρηματοδότησης ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος για την Ποιότητα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για Παιδιά και Εφήβους, η Ελλάδα θα προσφέρει σημαντική συνεισφορά προς όφελος των παιδιών και των εφήβων σε όλη την Ευρώπη.

Παγκόσμια προτεραιότητα η ψυχική υγεία

Όλοι εργαζόμαστε μαζί σε μια εποχή νέας κανονικότητας για να επιτύχουμε αυτό που ο Αριστοτέλης ονόμασε Ευδαιμονία, «Να κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα» ξεκινώντας από τα παιδιά και τους εφήβους μας, το μέλλον του κόσμου μας.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Περιφερειακό Διευθυντή για τον ΠΟΥ Ευρώπης, Δρ. Kluge για τις συνεχείς προσπάθειές του και τα επιτεύγματα του ΠΟΥ στη στήριξη τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας συνολικά».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ