Ψαλτοπούλου: Γιατί επιμένει ο βήχας μετά από ίωση – Τα εμβόλια

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου για τους ηλικιωμένους και τον κορωνοϊό, καθώς όπως δήλωσε καθημερινά χάνουν τη ζωή τους 20-25 άτομα με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου για τους ηλικιωμένους και τον κορωνοϊό, καθώς όπως δήλωσε καθημερινά χάνουν τη ζωή τους 20-25 άτομα με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Όσο αφορά στις ιώσεις και στις γριπώδεις συνδρομές τουλάχιστον τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας είναι πιο αισιόδοξα από την προηγούμενη» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Ψαλτοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, ανέφερε, ωστόσο επισήμανε πως «όσο αφορά στους θανάτους, που είναι και το τελικό αποφευκτέο θέμα, έχουμε περίπου 20 με 25 θανάτους την ημέρα. Η διάμεση όμως ηλικία είναι 85 ετών». Γι΄ αυτό συνέστησε προστατευτική μάσκα στο συνωστισμό και τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους. «Όσοι εμβολιάζονται ανεβαίνουν πολύ γρήγορα τα αντισώματα τους» επισήμανε.

Γιατί επιμένει ο βήχας μετά από μια ίωση

Για τον βήχα που εξακολουθεί να παραμένει για μεγάλο διάστημα μετά από μία ίωση καθησύχασε πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθώς «ο βήχας, είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να παραμείνει και μετά από μια ίωση, μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού. Επομένως, πολλές φορές δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αντιμετωπίζουμε την κύρια ίωση ή λοίμωξη και περιμένουμε σταδιακά να περάσει».

«Έχουμε λιγότερες γριπώδεις συνδρομές» σημείωσε αλλά και στον κορωνοϊό «πηγαίνουμε σταδιακά με μικρά βήματα, λίγο καλύτερα από την άποψη ότι έχουμε μείωση των εισαγωγών και των διαγνώσεων από κορωνοϊό».

Για τις παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Για ενδεχόμενες παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (για τους άνω των 60 μέχρι πριν από δύο εβδομάδες διερευνάτο το εάν η τέταρτη δόση υπάρχει περίπτωση να οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια) επισήμανε πως «οτιδήποτε, είτε εμβόλιο είτε φάρμακο και απλά φάρμακα να πάρουμε, έχουν από πίσω το χαρτί με τις παρενέργειες. Επομένως αυτό που κοιτάζουμε είναι τι κερδίζουμε σε σχέση με το τι μπορούμε να χάσουμε. Αυτό που πληρώνουμε κάθε μέρα 20 – 25 θανάτους σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ βαρύ».

«Όλα τα στατιστικά δεδομένα και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες το να κάνεις το εμβόλιο σε βοηθάει πολύ περισσότερο να προστατεύσεις τη ζωή σου» κατέληξε.

Όσον αφορά στις ελλείψεις στα φάρμακα σημείωσε πως σταδιακά η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και με την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων απο τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ